Handige kalenders
Tijdens een jaar gebeurt er zoveel, dat je wel een stel handige kalenders van A tot Z kunt gebruiken. Gelukkig hoef je niet meer verder te speuren, want op Jaarkalender.nl vind je alles wat je nodig hebt. Gedurende het hele jaar vinden er vele bijzondere dagen plaats. Hierbij kan het gaan om feestdagen, maar ook om gedenkdagen of dagen waarop er bijzondere natuurlijke verschijnselen plaatsvinden. Wij verzamelen dit allemaal voor je in de vorm van kalenders. Iedere kalender heeft zijn eigen focus. Natuurlijk kun je ook je eigen kalender maken via onze site. Zo mis je niets meer gedurende het hele jaar.
Op het gebied van handige kalenders van A tot Z, is er geen betere site online te vinden dan de onze. Deze kalenders bieden je niet alleen de info die je nodig hebt voor dit jaar, maar je kunt tevens voor de komende jaren checken wanneer een (onofficiële) feestdag of natuurlijk fenomeen plaatsvindt. Welke handige kalenders van A tot Z kun je zoal vinden op onze site?
Een veel gelezen onderwerp op jaarkalender.nl zijn de pagina’s over alle seizoenen. Elk seizoen heeft dan ook weer iets moois. Toch ben je na het einde van elk seizoen weer nieuwgierig wanneer het volgende seizoen van start gaat. Daarom heeft de lente, zomer, herfst en winter een eigen overzichtelijk pagina en vind je in één overzicht wanneer het nieuwe seizoen weer begint. Naast alle seizoenen, vind je ook handige informatie over de zomertijd en wintertijd.
Volle maan blijft een interessant natuurlijk fenomeen, alhoewel het geregeld voor komt tijdens een jaar. Dankzij onze speciale volle maan kalender mis je nooit meer een volle maan. Wij vertellen je niet alleen op welke datums er een volle maan is, maar ook bieden we je info over de afstand van de maan tot de aarde, hoe laat op de dag je de volle maan het beste kunt zien en over hoeveel dagen de volgende volle maan plaats zal vinden. Het mooie aan onze kalender is dat je niet alle de volle manen van dit jaar kunt checken, maar ook de volle manen voor de komende jaren.
Vooral in de zuidelijk gelegen provincies van ons land is Carnaval enorm populair. Bij hen staat de voorjaarsvakantie dan ook bekend als de carnavalsvakantie, terwijl boven de rivieren deze vakantie ook wel bekend staat als de krokusvakantie. Alhoewel Carnaval van oorsprong een Katholieks volksfeest, zullen er vele mensen zijn die een aantal dingen doen die God verboden heeft. Carnaval is één groot feest, vol gezelligheid en alcohol. Daarnaast is iedereen verkleed. Als je ineens cowboys of ridders over straat ziet lopen, is dit dus niet verwonderlijk.
Als je een over een eigen moestuintje beschikt, is het best een uitdaging er voor te zorgen dat alles goed verloopt. Je moet op specifieke momenten de boel zaaien, planten en oogsten. Per maand wordt aangegeven wat je het beste kunt doen. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op specifieke planten en groentes en welke stappen je moet ondernemen om er voor te zorgen dat de plantjes optimaal kunnen groeien en bloeien. Tijdens de wintermaanden zul je niet veel kunnen ondernemen, maar wanneer het beter weer wordt zul je ook meer kunnen zaaien.
Eens in de vier jaar komt een schrikkeljaar voor. Deze jaren hebben geen 365 maar 366 dagen. Dit is een vorm van correctie, want een jaar duurt eigenlijk 365 en een kwart dag. Vandaar dat er om een vier jaar een extra dag bijkomt in februari (29 februari). Als je niet zeker weet wanneer het volgende schrikkeljaar is, kun je dit altijd checken via onze site. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer schrikkeljaren zijn is onthouden dat deze jaren door 4 gedeeld kunnen worden. Goede voorbeelden hiervan zijn 2016 en 2020. Eigenlijk hoef je alleen naar de laatste twee cijfers te kijken om te weten of iets een schrikkeljaar is of niet.
Op Vaderdag en Moederdag staan je ouders centraal. Vaderdag vindt altijd plaats in juni, maar niet op dezelfde dag. Deze dag vindt altijd plaats op een zondag, zodat de vaders ook daadwerkelijk vrij zijn. Ontbijt op bed hoort er natuurlijk bij, maar ook leuke cadeaus worden op deze dag gegeven. Hetzelfde geldt voor Moederdag. Deze dag wordt altijd in mei gevierd. Alhoewel beide dagen gevierd worden in ons land, zie je toch vaak dat de nadruk wat meer ligt op Moederdag dan op Vaderdag. Dit heeft te maken met de commercie. Er wordt nu eenmaal meer reclame gemaakt voor parfums en chocola dan voor cadeaus voor mannen.
Als ouder van één of meerdere kinderen is het handig om precies te weten wanneer de schoolvakanties plaatsvinden. Zo weet je wanneer ze thuis zijn en kun je hier je agenda op aanpassen. De eerste vakantie van het schooljaar is de herfstvakantie. Deze duurt een week. Hierop volgt de kerstvakantie. Hierin worden kerst en oud & nieuw gevierd. Na het inluiden van het nieuwe jaar is de volgende vakantie in het voorjaar. Deze heet dan ook, hoe toepasselijk, de voorjaarsvakantie. In regio Zuiden wordt deze vakantie ook wel de Carnavalsvakantie genoemd. Hierna volgt de meivakantie die, zoals de naam al aangeeft, plaatsvindt in mei. Tot slot volgt de zomervakantie, ook wel bekend als de grote vakantie.
Naast de vakanties die er voor naar school gaande kinderen zijn (zowel basisscholen als middelbare scholen), zijn er ook diverse feestdagen die door het hele land gevierd worden. Waar de schoolvakanties gelden voor kinderen, hebben volwassenen natuurlijk geen vakantie tijdens deze dagen (tenzij ze een aantal vrije dagen opnemen). Bij officiële feestdagen is dit anders. Deze dagen zijn in de wet vastgelegd en voor vele mensen zijn dit dan ook vrije dagen. Goede voorbeelden zijn de paasmaandag en de pinkstermaandag. Ook op dagen zoals Bevrijdingsdag en Koningsdag zijn mensen vrij. Daarnaast zijn er diverse onofficiële feestdagen. Hierop zijn mensen niet vrij, maar ze worden wel gevierd. Ook deze feestdagen kun je bijhouden middels onze handige kalenders van A tot Z.
Ook bouwbedrijven hebben hun eigen vakantieperiode. Deze periode wordt ook wel de bouwvak genoemd, wat een afkorting is voor bouwvakantie. Deze vakantie wordt altijd in de zomer ingepland. Dit wordt gedaan door een centrale instantie genaamd Bouwend Nederland. De overheid komt er dus niet aan te pas. Deze vakantie moet aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet er overlap zijn met de zomervakantie, zodat werknemers met hun kinderen op vakantie kunnen gaan. Daarnaast moeten de bouwvakanties niet tegelijk beginnen en eindigen in de drie regio’s van ons land (regio Noord, regio midden en regio Zuid). Ook hebben bedrijven de vrijheid om zelf hun begin- en einddatums te kiezen, mocht dit ze beter uitkomen. Bouwend Nederland geeft alleen advies, en dit advies is niet bindend.