Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Eid al-Fitr. Dat is de officiële en Arabische term voor het feest dat we vieren als de ramadan voorbij is. Eid al-Fitr betekent letterlijk ‘het feest van het verbreken van het vasten’. Moslims feliciteren elkaar met de woorden ‘Eid Mubarak’, oftewel ‘heb een gezegende viering’. Wanneer is het Eid al-Fitr?

Wanneer vieren we Eid al-Fitr?

Eid al-Fitr Dag (start) Datum (start) Dag (eind) Datum (eind) Week nr. (start) Dagen te gaan
Eid al-Fitr 2024 dinsdag 9 april 2024 donderdag 11 april 2024 15
Eid al-Fitr 2025 zondag 30 maart 2025 dinsdag 1 april 2025 13 129 dagen
Eid al-Fitr 2026 donderdag 19 maart 2026 zaterdag 21 maart 2026 12 483 dagen
Eid al-Fitr 2027 dinsdag 9 maart 2027 donderdag 11 maart 2027 10 838 dagen
Eid al-Fitr 2028 zaterdag 26 februari 2028 maandag 28 februari 2028 8 1192 dagen
Eid al-Fitr 2029 woensdag 14 februari 2029 vrijdag 16 februari 2029 7 1546 dagen
Eid al-Fitr 2030 maandag 4 februari 2030 woensdag 6 februari 2030 6 1901 dagen

Wist je dat? Eid al-Fitr wordt in Nederland ook Suikerfeest, ramadanfeest, het Kleine Feest en Fitr genoemd. Het is de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender: de shawwal.

Anderen lezen ook:

Ramadan in het kort uitgelegd

Voordat Eid al-Fitr gevierd wordt, vasten moslims wereldwijd een maand lang. Tijdens de ramadan mogen zij tussen zonsopgang en zonsondergang namelijk niet eten en drinken. Ook roken, seks, liegen en vloeken is verboden. Volgens de islam draagt deze periode bij aan zelfbeheersing, maar ook aan inlevingsvermogen in de armen. Omdat de periode van ramadan wordt bepaald aan de hand van een maankalender, begint ramadan (en dus ook Eid al-Fitr) elk jaar op een andere datum. Na een maand vasten en bezinning is het tijd voor Eid al-Fitr.

Veelgestelde vragen over Eid al-Fitr

Wat betekent Eid al-Fitr?

Eid al-Fitr betekent letterlijk ‘het feest van het verbreken van het vasten’. Het wordt gevierd na de vastenmaand ramadan. Eid al-Fitr staat ook bekend als Suikerfeest, ramadanfeest, het Kleine Feest en Fitr. Het is de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender: de shawwal.

Wat viert men tijdens Eid al-Fitr?

Tijdens Eid al-Firt vieren moslims dat de vastenmaand ramadan voorbij is. Zij feliciteren elkaar met de woorden ‘Eid Mubarak’, oftewel ‘heb een gezegende viering’. Tijdens Eid al-Fitr bezoeken moslims de moskee voor een speciaal gebed, schenken zij geld en kleding aan de armen en bezoeken zij familie en vrienden. Natuurlijk worden er ook veel (zoete) lekkernijen gegeten.

Wat doe je op Eid al-Fitr?

Eid al-Fitr begint met een bezoek aan de moskee voor een speciaal gebed. Daarna staan de drie dagen in het teken van bezoekjes aan familie en vrienden. Moslims vieren samen dat de ramadan voorbij is. Natuurlijk wordt er tijdens deze dagen volop gedronken en (zoets) gegeten. Het is tenslotte feest!

Discussie rondom term Eid al-Fitr

In Nederland staat Eid al-Fitr vooral bekend als Suikerfeest. En daar zijn niet alle moslims even blij mee. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) hebben suiker of zoetigheden namelijk maar weinig te maken met deze feestdag. In de Volkskrant laat de voorzitter van het CMO weten: “Het is een religieuze dag waarop moslims stilstaan bij het vasten. Het gaat om zelfevaluatie. De zoetigheden die worden geserveerd spelen maar een kleine rol.”

Ramadanfeest of Fitr goed alternatief

Het CMO wil graag dat de term Eid al-Fitr bij formele gelegenheden en in documenten wordt gehanteerd en dringt hier dan ook op aan bij de Nederlandse overheid. Ook ramadanfeest en de afkorting Fitr zouden een goed alternatief zijn voor Suikerfeest. Of we de naam Suikerfeest in Nederland snel vervangen, is maar de vraag. Maar op Jaarkalender.nl gebruiken we voortaan beide termen!

Eid al-Fitr begint vroeg

Eid al-Fitr begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna gaan mannen, vrouwen en kinderen naar de moskee voor een speciaal gebed. Voor dit gebed schenken zij de zakat. Dit is een bedrag van ongeveer 5-7 euro voor de armen. Moslims feliciteren elkaar na het gebed met een omhelzing en de woorden ‘Eid Mubarak’ en wensen elkaar zo een gezegend feest.

Allerlei (zoete) gerechtjes

Na de moskee gaat iedereen bij elkaar op visite. De huizen zijn extra goed schoongemaakt en iedereen ziet er feestelijk uit in zijn of haar nieuwe kleding. Kinderen krijgen vaak een cadeautje en zelfs geld, maar ook mensen die het minder hebben wordt gedacht. Natuurlijk wordt er tijdens deze bezoekjes uitgebreid gegeten en gedronken. De tafels staan vaak vol met allerlei feestelijke (zoete) gerechtjes. Eid al-Fitr duurt 3 dagen!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.