Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Volgens de gregoriaanse kalender markeert de maand juni de helft van het jaar. Het is tijdens juni namelijk de zesde maand van het jaar, dat in totaal twaalf maanden telt. Deze maand bevat in totaal 30 dagen. Juni heeft zijn naam te danken aan een Romeinse godin, de vrouw van oppergod Jupiter. Deze godin wordt ook wel Juno genoemd. Samen met haar man was zij de heerser van de hemelen.

Het weer


Over het algemeen is het weer in juni aangenaam. Het zonnetje schijnt lekker. Veel mensen komen hun huizen uit. Onder het genot van het zonnetje gaat men de straten op, de parken in of gaat men een terrasje pakken. Ondanks dat het al lekker weer is, is juni gemiddeld toch de koudste zomermaand. De andere zomermaanden (juli en augustus) hebben over het algemeen hogere temperaturen. Als er een koude periode is in juni dan wordt deze periode ook wel ‘schaapscheerders kou’ genoemd. Dit is een periode waarin het buiten relatief koel aanvoelt. De zon zit dan verstopt achter bewolking. Door de bewolking koelt het buiten gelijk een heel stuk af. Soms treedt er in juni tijdens de ‘schaapscheerders kou’ een lichte nachtvorst op.

Zomer

Juni wordt ook wel een zomermaand genoemd. Dit omdat in juni de zomer van start gaat, oftewel op 1 juni start de meteorologische zomer. Deze zomer eindigt weer op 1 september. Deze data zijn elk jaar hetzelfde. Maar er bestaat ook nog een astronomische zomer. Deze data zijn wel elk jaar wisselend. De astronomische zomer begint namelijk op de langste dag van het jaar. Dat is vaak op 20 of 21 juni. Na deze langste dag van het jaar worden de dagen weer korter en de nachten langer. De langste dag van het jaar is pas aan het einde van juni, dat betekent dat astronomische gezien juni nog een groot deel bij de lente hoort. Omdat zowel de meteorologische als de astronomische zomer in juni begint, wordt deze maand ook wel de zomermaand genoemd.

Zomer periode

Vaderdag

Ten ere van de vaders vindt er elk jaar in juni een Vaderdag plaats. De vaderschap en de plichten die daarbij horen hebben invloed op de samenleving. Om de vaders te bedanken voor hun invloeden worden de vaders elk jaar in het zonnetje gezet op Vaderdag. Deze dag wordt in ons land gevierd op elke derde zondag van juni. Vaderdag is een dag die in het leven is geroepen na Moederdag. Moederdag is een dag waarop juist alle moeders in Nederland in het zonnetje worden gezet.

Vaderdag juni

Schoolperiode

Voor veel scholieren en studenten is juni een spannende maand. In de maand juni krijgen deze scholieren namelijk te horen af zeg geslaagd zijn voor hun (centrale) examens. In de maand juni worden tevens de laatste schooldagen gevierd. Dit gaat vaak gepaard met festiviteiten, grappen met leraren en verkleedkleren. Na de laatste schooldagen breekt de zomervakantie aan. Deze begint door de vakantiespreiding in Nederland in elke regio (noord, midden en zuid) op een andere datum. Eerst begint de zomervakantie in regio noord, daarna in regio zuid en tot slot in regio midden Nederland.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.