Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Tweede Pinksterdag, ook wel pinkstermaandag genoemd, is de tweede dag van het Pinksteren. Pinksteren is een twee dagen durend christelijk feest, waarmee christenen de uitstorting van de heilige geest herdenken. Eerste Pinksterdag valt altijd op de zevende zondag na Pasen en tien dagen na Hemelvaart. Pinksteren staat ook wel voor het begin van de christelijke kerk.

Wanneer is het 2e pinksterdag?

? Zie je een smiley staan bij 2e pinksterdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

2e pinksterdag Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan
2e pinksterdag 2024 20 mei 2024 maandag 21 ?
2e pinksterdag 2025 9 juni 2025 maandag 24 200 dagen ?
2e pinksterdag 2026 25 mei 2026 maandag 22 550 dagen ?
2e pinksterdag 2027 17 mei 2027 maandag 20 907 dagen ?
2e pinksterdag 2028 5 juni 2028 maandag 23 1292 dagen ?
2e pinksterdag 2029 21 mei 2029 maandag 21 1642 dagen ?
2e pinksterdag 2030 10 juni 2030 maandag 24 2027 dagen ?

Lees ook: Wanneer is het 1e pinksterdag

Pinkstermaandag

Pinkstermaandag is dus de tweede dag van het pinksterfeest. Waar Eerste Pinksterdag altijd op een zondag valt, valt Tweede Pinksterdag altijd op een maandag. Vandaar natuurlijk ook de naam ‘pinkstermaandag’. Toch zijn er niet altijd twee pinksterdagen geweest. Zo was Pinksteren in de middeleeuwen in veel regio’s een driedaags of soms wel een achtdaags durend feest! Sinds 1815 kwam hier verandering in. toen werd de Zondagswet aangenomen. Door de Zondagswet zijn er overal in Nederland dezelfde regels gaan gelden omtrent feestdagen. Hierdoor hebben we maar liefst tweehonderd jaar later nog steeds een Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag.

2e pinksterdag

Vrij tijdens de 1e en 2e pinksterdag

Pinksteren (Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag) zijn officiële feestdagen ?. Dit houdt in dat veel mensen een extra vrije dag van hun werk of school hebben. Zo zijn medewerkers van overheidsinstellingen, publieke instellingen en het bedrijfsleven vrij met Pinksteren. Onmisbare beroepen, zoals medewerkers van ziekenhuizen en het openbaar vervoer dragen zondagsdiensten. Basisscholen, het middelbaar en hoger onderwijs en universiteiten zijn op Tweede Pinksterdag gesloten.

Pinkpop en meer

Tijdens Pinksteren gaan daarom veel mensen eropuit. Omdat het merendeel van de werkende en studerende mensen vrij is worden er veel festivals en vrijmarkten georganiseerd. Eén van de bekendste festivals dat wordt georganiseerd tijdens Pinksteren is Pinkpop. Dit is een driedaags limburgs muziekfestival dat jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers trekt. Naast Pinkpop worden er ook enkele grote festivals en tientallen kleine festivals georganiseerd door het gehele land. Naast de festivals zijn er dus ook vrijmarkten, exposities die bezocht kunnen worden door heel Nederland. Ook auto- en meubelboulevards organiseren iets bijzonders tijdens Pinksteren. Het is daarom ook gebruikelijk voor veel Nederlandse gezinnen om een van deze showrooms te bezoeken op Tweede Pinksterdag.

Christelijke oorsprong

Voor veel Nederlanders betekent 2e Pinksterdag een lekker dagje vrij. De betekenis van Pinksteren is vandaag de dag minder bekend bij het Nederlandse volk dan vroeger. Het ontstaan van de christelijke kerk en het einde van de paastijd wordt dus ook niet meer door het gehele volk als dusdanig gevierd tijdens Pinksteren.

Wel vindt er grootse viering plaats in de christelijke kerken in Nederland en andere landen in europa. Tijdens deze speciale pinksterviering wordt stilgestaan bij het neerdalen van de Heilige geest en de start van de christelijke gemeenschap en de kerk. Christenen komen op Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag samen in de kerk om dit te vieren. De kerk wordt versierd (vaak met duiven) en alle kleuren en symbolen die horen bij Pinksteren. Een belangrijk gebruik aan het einde de pinksterviering is het uitblazen van de Paaskaars. De Paaskaars is tijdens de Paasnacht (dus zeven weken daarvoor) de kerk binnengebracht en aangestoken. Met het uitblazen van de Paaskaars is de paasperiode officieel ten einde en is het tijd voor Pinksteren. Meer over Pinksteren lees je in het artikel “wat is Pinksteren?“.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.