Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Oud en nieuw, bestaande uit oudejaarsdag of oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, is de viering van het einde van het huidige jaar en de start van het nieuwe jaar.

Op welke (werk)dag valt nieuwjaarsdag 2024 t/m 2030?

? Zie je een smiley staan bij nieuwjaarsdag? Controleer dan jouw cao om er zeker van te zijn dat je vrij bent. Als je werkzaam bent in het bedrijfsleven of bij de overheid, is dit vaak het geval. Maar heb je een baan in het ziekenhuis of in de horeca, dan gelden er vaak andere regels.

Nieuwjaarsdag Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan ?
Nieuwjaarsdag 2025 1 januari 2025 woensdag 1 41 dagen ?
Nieuwjaarsdag 2026 1 januari 2026 donderdag 1 406 dagen ?
Nieuwjaarsdag 2026 1 januari 2027 vrijdag 53 771 dagen ?
Nieuwjaarsdag 2028 1 januari 2028 zaterdag 52 1136 dagen ?
Nieuwjaarsdag 2029 1 januari 2029 maandag 1 1502 dagen ?
Nieuwjaarsdag 2030 1 januari 2030 dinsdag 1 1867 dagen ?

Lees ook: nieuwjaarsdag

Oud en nieuw

Oud en nieuw staat bol van de tradities. Sommige hiervan zijn internationaal en worden over de hele wereld toegepast, andere zijn typisch Nederlands. Denk aan het bakken van oliebollen. Oud en nieuw vindt bij ons zijn oorsprong in het Christendom. De officiële naam van oud en nieuw luidt “Silvester” of “Silvesteravond”, naar de heilige paus Silvester. In de loop der jaren heeft de viering voor de meeste mensen zijn religieuze karakter verloren.

Oud en nieuw begint op Oudejaarsavond

De viering van oud en nieuw begint met oudejaarsavond. Het is niet ongebruikelijk dat mensen deze dag vrij zijn of eerder met werk stoppen om de viering van oudejaarsavond voor te bereiden. Voor de meeste mensen kent oudejaarsavond een avondvullend programma. In Nederland wordt deze avond gekenmerkt door een gezellig samenzijn met vrienden en familie, waarop er wordt gegeten en gedronken.

Dit gebeurt vrijwel overal ter wereld, maar wat Nederland in dit geval van andere landen onderscheidt, is het eten van oliebollen en appelbeignets. Deze lekkernijen worden vrijwel exclusief gegeten op oudejaarsavond. Het is een typisch Nederlandse traditie. Oudejaarsavond staat voor de meeste Nederlanders in het teken van gezellig samenzijn, en daar hoort eten en drinken bij.

Aftellen naar het nieuwe jaar

De belangrijkste traditie tijdens oud en nieuw is het aftellen naar het nieuw jaar. Vaak wordt in huishoudens in aanloop naar het nieuwe jaar TV gekeken. Diverse kanalen zenden een speciaal oudejaarsprogramma uit. Dit varieert van spelshows tot speciale loterijen en live verslagen van feestelijke vieringen door heel het land. De bekendste TV-uitzending is de oudejaarsconference. Hierin blikt een cabaretier of komiek terug op markante gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Voor veel cabaretiers en comedians is het een eer om voor de oudejaarsconference gevraagd te worden. De laatste minuten voor middernacht zenden tv-stations de traditionele countdown naar middernacht uit. Om klokslag twaalf uur gaan overal de champagneflessen open en wensen mensen elkaar gelukkig nieuwjaar.

Vuurwerk

Na het proosten met champagne en het uitspreken van de gelukwensen, gaan mensen massaal de straat op om vuurwerk af te steken. Het is een traditie die hoort bij oud en nieuw. In sommige culturen staat het afsteken van vuurwerk voor het verjagen van boze geesten, om zo met geluk, gezondheid en voorspoed het nieuwe jaar te kunnen beginnen. In ons land, is het puur een viering en uiting van vreugde. Hoewel er in de loop van de avond vaak al begonnen wordt met afsteken, vindt het hoogtepunt om middernacht plaats en kan dit doorlopen tot diep in de nacht.

De afgelopen jaren zwelt de kritiek op vuurwerk afsteken aan. Dit heeft voornamelijk te maken met veiligheid en belasting van het milieu. Mogelijk gaat de viering van Oudejaarsavond er in de (nabije) toekomst anders uitzien. Er gaan steeds meer stemmen op voor een algeheel vuurwerkverbod. Vuurwerkverkoop wordt al steeds meer aan banden gelegd en steeds meer gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in. Als alternatief wordt er vaak door gemeenten zelf gezorgd voor vuurwerkshows. Ook alternatieven, zoals lichtshows of shows met verlichte drones, winnen (al dan niet noodgedwongen) aan populariteit.

Oud en nieuw vuurwerk

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag valt op 1 januari en is een nationale feestdag. Op deze dag is iedereen vrij. Voor veel mensen staat Nieuwjaarsdag in het teken van herstellen van de festiviteiten van de nacht ervoor. Nieuwjaarsdag wordt vaak gebruikt om familie op te zoeken en samen het begin van een nieuw jaar in te luiden.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.