Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Eerste kerstdag is de eerste dag van het christelijke kerstfeest. Het kerstfeest, ook wel kerstmis genoemd, bestaat uit twee christelijke feestdagen. Op deze dagen vieren we de geboorte van Jezus Christus. Eerste kerstdag is altijd op 25 december. In 2024 valt eerste kerstdag op een woensdag.

Hoeveel dagen tot de eerste kerstdag (kerst)? ?

Eerste kerstdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Eerste kerstdag 2024 25 december 2024 woensdag 52 34 dagen
Eerste kerstdag 2025 25 december 2025 donderdag 52 399 dagen
Eerste kerstdag 2026 25 december 2026 vrijdag 52 764 dagen
Eerste kerstdag 2027 25 december 2027 zaterdag 51 1129 dagen
Eerste kerstdag 2028 25 december 2028 maandag 52 1495 dagen
Eerste kerstdag 2029 25 december 2028 maandag 52 1495 dagen
Eerste kerstdag 2030 25 december 2030 woensdag 52 2225 dagen

Kerstavond 2024

De festiviteiten beginnen vaak al op kerstavond, de avond van 24 december. Veel Nederlanders vieren Eerste en Tweede Kerstdag thuis, met familie of vrienden. Hoewel kerstmis een christelijke feestviering is, viert bijna heel Nederland kerst. Ook al zij niet christelijk zijn. Dit komt doordat Kerstmis voor veel mensen staat voor een gezellige tijd met familie en vrienden. Doordat veel mensen vrij zijn tijdens de kerstperiode en het buiten vaak erg koud is en sneeuwt, is dit dé tijd om gezellig binnen te zitten met geliefden.

Eerste Kerstdag

Het diner tijdens eerste kerstdag

Op eerste kerstdag vindt er vaak een speciale avondmaaltijd plaats. Dit gebeurt in huis of in een restaurant.  Deze avondmaaltijd staat ook wel bekend als het kerstdiner. Veel mensen vieren het kerstdiner door extra uitgebreid te koken met meerdere gangen. Supermarkten en reclames spelen al enkele weken voor eerste kerstdag in op dit diner. Zo staan veel reclames in teken van speciale producten die winkel alleen aanbieden tijdens Kerst. Denk hierbij aan wild vlees, patés, gratins en andere lekkernijen. Tijdens het hoofdgerecht staan deze speciale en/of duurdere ingrediënten centraal, zoals een duur stuk vlees of vis. 

Witte kerst

Omdat kerstmis en eerste kerstdag in het bijzonder in het teken staat van familie, hopen veel mensen op een witte kerst. Hiermee bedoelen we natuurlijk sneeuwval. Hoewel in januari en februari mensen vaak mopperen over de beperkingen van sneeuw, juichen we het tijdens de kerstdagen dus enorm toe. Er zijn dan ook diverse kerstliedjes die gaan over sneeuw en een ‘witte kerst’. Dat is niet zo gek, aangezien een witte kerst behoorlijk zeldzaam is. Sinds 1905 (inmiddels meer dan een eeuw geleden) is maar slechts acht keer sprake geweest van een witte kerst! 

Naar de kerk op eerste kerstdag

Op eerste kerstdag vindt er christelijke kerken ‘s ochtends een speciale kerkdienst plaats. Deze speciale kerkdienst wordt dan ook druk bezocht op eerste kerstdag. Dit komt doordat de deuren van de kerk extra open gaan voor gasten op eerste kerstdag. Omdat sommige mensen alleen met kerst naar de kerk gaan, wordt er tijdens deze kerstviering en de preek speciale aandacht besteedt aan de betekenis van het christendom. Deze is ook gericht op mensen die weinig van het christendom weten. Tijdens deze speciale kerstviering is er vaak ook een koor aanwezig dat kerstliederen zingt. Men staat stil bij de geboorte van Jezus Christus, de betekenis van het christendom en de Kerstgedachte. De kerk is vaak versierd met prachtige kerstversiering, zoals kerstbomen, loof en kerstballen. Ook is de kerk gehuld in de kleuren rood en groen. 

Kersttoespraak van de koning

Een van de vele tradities op eerste kerstdag is de toespraak van koning Willem-Alexander. De koning praat over de betekenis van kerst en de kerstgedachte. Koning Willem-Alexander sluit zijn toespraak vaak af met een one-liner: hierdoor praat men lang na over de kersttoespraak van de koning. Na de kersttoespraak is het vaak tijd voor een leuke familiefilm!

Ook interessant om te lezen

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.