Oktober telt 31 dagen en is de tiende maand van de gregoriaanse kalender. Mensen die jarig zijn in het begin van oktober jarig zijn hebben het sterrenbeeld van een weegschaal, vanaf 23 oktober hebben de jarigen het sterrenbeeld schorpioen.
Oktober was volgens de eerste Romeinse kalender de achtste maand van het jaar. Dat was voor dat januari en februari aan de kalender toegevoegd werden. Omdat oktober de achtste maand was is de naam van deze maand vernoemd naar het cijfer acht. ‘Octo’ is het Latijnse woord voor dit cijfer. Dat is hoe oktober aan zijn huidige naam komt. Verder noemen we oktober ook wel eens de ‘wijnmaand’. Dat is omdat het oogsten van de druiven in oktober volop bezig is. Aangezien wijn van druiven wordt gemaakt is de maand daar naar vernoemd. De laatste bijnaam van de tiende maand is ‘zaaimaand’. In de zaaimaand wordt het winterkoren gezaaid.
In oktober moet je in de bossen zijn. Het bos is de plek waar je de mooiste plaatjes kan vastleggen en kan bekijken. Je ziet langzaam de veranderingen van de bomen. De takken laten de bladeren los. Al deze bladeren komen op de grond terecht. Allerlei verschillende soorten en kleuren bladeren zijn er dan te vinden. Maar als je goed kijkt, is er veel meer te zien op de grond. In oktober staat het bos namelijk vol met paddenstoelen. Het is dé perfect maand om paddenstoelen te zoeken. De rood met witte stippen en de vliegenzwam zullen veel te zien zijn.
In oktober wordt er officieel afscheid genomen van de zomer. De officiële zomer heeft in de maand voor oktober, namelijk september, al plaats gemaakt voor de herfst. Het verschil met de maand september is dat ook de zomertijd in oktober verdwijnt. In het laatste weekeind van de wijnmaand wordt de klok weer een uur teruggezet. Een positieve bijkomstigheid is dat we in deze nacht éen uur langer door mogen slapen. Maar velen zijn niet blij met de komst van de wintertijd, het ritme van veel mensen en dieren raakt van slag. S’ochtends is het namelijk een uurtje vroeger licht en in de avond een uur eerder donker. Dit is volgens veel wetenschappers van invloed op het bioritme van mens en dier.
In oktober vinden er verschillende bijzondere dagen plaats. Zo zetten we op vier oktober onze huisdieren massaal in het zonnetje. Het is dan werelddierendag. Niet alleen onze huisdieren worden lekker verwend, maar ook staan we stil bij de dieren die het zwaar hebben. We staan stil bij hun rechten en geven extra aandacht aan het feit dat deze dieren beschermd moeten worden. Tegenwoordig wordt het Oktoberfest ook steeds bekender. Het is een festival dat vooral in Duitsland gevierd wordt. Maar ook in Nederland begint het feest een steeds bekender fenomeen te worden. Er worden liters bier gedronken tijdens dit festival en de mensen zijn gekleed in traditionele klederdracht. Zo dragen de mannen een lederhose en de dames dragen een Dirndl. Als laatste vieren we in oktober steeds vaker Halloween, een griezelfeest dat is overgewaaid vanuit Amerika. Dit feest vieren we op 31 oktober.