Vandaag: donderdag 21 november 2024, Week 47

Heb jij wel eens een nieuwjaarsduik genomen aan het begin van een nieuw jaar? Fris zeker? We leggen je vandaag uit waar dit vandaan komt en wat de voordelen van zo’n frisse duik zijn!

Wanneer is de Nieuwjaarsduik?

Nieuwjaarsduik Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan
Nieuwjaarsduik 2024
1 januari 2024 maandag 1
Nieuwjaarsduik 2025
1 januari 2025 woensdag 1 41 dagen
Nieuwjaarsduik 2026
1 januari 2026 donderdag 1 406 dagen
Nieuwjaarsduik 2027 17 april 2027 zaterdag 15 877 dagen
Nieuwjaarsduik 2028 17 april 2028 maandag 16 1243 dagen
Nieuwjaarsduik 2029 17 april 2029 dinsdag 16 1608 dagen
Nieuwjaarsduik 2030 17 april 2030 woensdag 16 1973 dagen

Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

De nieuwjaarsduik is een jaarlijks rond de jaarwisseling georganiseerde gezamenlijke sprong in open water. Meestal nemen mensen op nieuwjaarsdag deze duik, soms ook op een andere datum in januari of december. Bijvoorbeeld op tweede kerstdag. De uitdaging bestaat erin dat men op een koude winterdag in het water springt.

Traditie 

Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden. Ook in veel andere landen, onder andere in Noord-Amerika en Duitsland worden nieuwjaars duiken georganiseerd. Maar Nederland heeft de meeste nieuwjaarsduik plekken en het grootste aantal deelnemers.

Nieuwjaarsduik

De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd. In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord ’59 uit Haarlem met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen. 

Oudjaarsduik 

In Voorthuizen wordt geen nieuwjaarsduik, maar een oudjaarsduik genomen. Dit gebeurt op de laatste zaterdag van het jaar in het Recreatiegebied Zeumeren. De oudjaarsduik wordt georganiseerd door de plaatselijke World Servants Voorthuizen-groep. De opbrengst van deze oudjaarsduik komt ten goede aan de projecten van World Servants. 

De Oudjaarsduik was een initiatief van leden van de plaatselijke Gereformeerde Kerk en de Nederlandse Gereformeerde Kerk in het jaar 2000. Ongeveer 180 mensen doken er toen die tijd mee en de opbrengst was rond de 20.000 gulden. In de loop der tijd is het aantal deelnemers en de bijbehorende opbrengst gestegen.

Scheveningen 

De duik in Scheveningen, waar men dus in de winterse kou een duik in de Noordse neemt, begon in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, de oud kanaalzwemmer van de Haagse zwemclub Sport Na Arbeid (SNA) later opgegaan in Zwemclub Residentie.

In de loop van de tijd groeide de nieuwjaarsduik in Scheveningen van enkele excentrieke fanatiekelingen uit tot een massaal evenement. Het aantal deelnemers in Scheveningen schommelt sinds 1999 tussen 7000 en 10 000 deelnemers. 

Sponsoring 

De Nederlandse nieuwjaarsfuiken worden gesponsord door Unox. Alle deelnemers krijgen een oranje muts. Deze muts heeft ook een veiligheidsfunctie: als er een eenzame muts in het water achterblijft is het alarm voor de reddingswerkers. De deelnemers krijgen dan ook de instructie dat ze de muts mee terug moeten nemen. Unox zorgt verder voor snert en oliebollen. De duikers krijgen een certificaat mee naar huis. 

De meeste deelnemers dragen traditionele zwemkleding, maar er zijn er ook die een carnavaleske outfit dragen terwijl ze het water in rennen. Soms worden er zelfs prijzen uitgeloofd voor de origineelste kleding. In Duitsland is het niet opmerkelijk als sommige deelnemers helemaal bloot zijn. In Nederland worden hier speciale nieuwjaarsfuiken georganiseerd op naturistenstranden, deze worden niet door Unox gesponsord. 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.