Vandaag: donderdag 2 januari 2025, Week 1
carnaval 2020

Het weekend van de carnaval is weer aangebroken! Ondertussen is het feest een driedaags volksfeest geworden. Kenmerkend door zijn grote feesttenten, creatieve optochten met zelfgemaakte praalwagens en natuurlijk hilarische kostuums. Het hele jaar wordt er in verschillende delen van Nederland reikhalzend uitgekeken naar hét feest van het jaar. Maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Oorsprong van carnaval

Het is voor velen algemeen bekend dat carnaval van katholieke afkomst is. Maar wist je dat het waarschijnlijk is overkomen waaien uit Italië? Daar waren er veel toeschouwers te zien bij het gemaskerde bal en de optocht. Deze twee evenementen waren vaak vlak voor de vastentijd te bezoeken. (De vastentijd houdt in dat de christenen 40 dagen voor Pasen geen vlees mogen eten.) Langzaam verspreidde deze cultuur zich door heel Europa. Hierdoor zijn er verschillende varianten en tradities van carnaval overgebleven.

De aftrap


Onofficieel gezien begint carnaval al op de elfde van de elfde. Maar waarom op 11 november? De oorsprong van dit getal komt uit christelijke symboliek voort. Elf komt namelijk voor het heilige getal 12. Elf is daarom imperfect en staat bekend als gekkengetal. Het getal elf komt meerdere malen terug in het hele carnaval gebeuren. Zo wordt op de elfde van de elfde maand prins carnaval bekend gemaakt door de raad van elf.

Het carnavalsfeest begint officieel op de zondag voor het vasten. Op deze dag wordt er een symbolische sleutel over gedragen aan prins carnaval. Met de overdracht van deze sleutel wordt er tegelijker tijd het bestuur van de stad overgedragen. Oftewel, de machtsoverdracht. De stad of het dorp is tijdelijk in handen van het carnavalsbestuur! Dit gaat vaak gepaard met een unieke carnavalsnaam. Zo heet Den Bosch tijdens de carnavalsperiode Oeteldonk! Vanaf de machtsoverdracht kan het feest officieel beginnen.

Verschillende tradities


Doordat carnaval op veel verschillende plaatsten gevierd wordt zijn er plaatselijke verschillen ontstaan. De verschillende regio`s geven allemaal hun eigen draai aan het gezellige feest. Zelfs in ons kikkerlandje zijn er al een aantal verschillen te zien in het vieren van het carnavals feest in verschillende delen van het land. Zo vieren ze carnaval onder de rivieren veel uitgebreider en zijn veel mensen tijdens de carnavalsdagen buiten te vinden. Boven de rivieren wordt het feest minder groots gevierd en vinden de activiteiten vooral binnen plaats. Veel mensen zeggen ook wel dat je onder de rivieren ‘het echte carnaval’ te vinden is.

Kenmerken van carnaval


De kenmerken van carnaval zijn bij iedereen wel bekend en zijn in veel gebieden in Nederland dan ook hetzelfde. In elke carnavalsstad is een grote optocht met mooi versierde wagens te zien. De wagens hebben allemaal een ander thema. Ook lopen er feestende, verklede mensen mee die gewerkt hebben aan de kar. De optochten trekken veel bezoekers die vaak ook verkleed langs het parcours staan.

Carnavalsgroet


‘Alaaf’ zo luidt de bekende carnavalsgroet. Het is een vreugdekreet wat over is genomen vanuit Keulen. Tijdens deze groet bewegen de carnavalsvierders hun vingertoppen tegen hun slaap aan. In sommige carnavals steden in Nederland is deze kreet juist een taboe. Daar worden de kreten “agge mar leut et’’ en “houdoe” gebruikt als begroeting.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.