Vandaag: dinsdag 26 november 2024, Week 48
Wat is Ramadan?

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims, overal in de wereld. Dit komt omdat de maand waarin de eerste openbaring van de Heilige Qor’aan aan profeet Mohammed plaats vonden. Het vasten in deze maand is verplicht voor alle moslims maar waarom? Je leest het in onze blog.

Wat is Ramadan

Het kan bijna niet dat je er nog nooit gehoord hebt, maar het is wel mogelijk dat je de details van de Ramadan niet weet. Daarom leggen wij het nog even uit. Ramadan is de negende van de Islamitische kalender en ook nog eens de vastenmaand. Wat Ramadan dan ook bijzonder maakt onder alle maanden is het naast de getuigenis, bedevaart en armenbelasting een van de zuilen van de islam. Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op het maatstelsel duurt een maand korter en zijn er dus ook maar 354 dagen in een jaar. Door dat de kalenders niet gelijk lopen, lijkt het begin van de ramadan elk jaar te verschuiven ten opzichte van de Gregoriaanse kalender. Het vasten duurt zelf van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten stopt ’s avonds met een kort gebed, een glas melk en een dadel. De dadelboom wordt vaak genoemd in de Koran en ook de profeet verbrak zo zijn vasten. Na het vasten volgt een maaltijd.

Waarom vasten de moslims?

Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf zuilen of religieuze verplichtingen van de islam. Ramadan staat dan ook beschreven in het tweede hoofdstuk van de Koran. Hier staat dan ook wat wel en niet mag tijdens het vasten. Je mag bijvoorbeeld geen seks hebben of ruzie maken, ook moet je goed onthouden wat je eet en drinkt. Het fysieke proces van het vasten herinnert je aan de je godsdienst en maakt je bewust van zelfontplooiing. Het is namelijk de bedoeling om tijdens de maand heel de Koran door te lezen. Vooral in de laatste tien dagen tijdens het nachtgebed bidden of lezen de moslims een groot deel van de Koran.

Is het vasten alleen voor de moslims?

Een heel simpel antwoord op deze vraag is nee. Vasten is niet alleen voor de moslims. In het jodendom wordt ook gebruik gemaakt van vasten. Religieuze joden een volle dag tijdens Yom Kipur en Tisha B’aven, en zijn er ook andere kleinere vastendagen die van zonsopgang tot zonsondergang duren. In het christendom is er ieder jaar een veertig dagen durende vastenperiode. Deze periode begint dan op Aswoensdag en is een voorbereiding op Pasen.

Moet iedereen vasten?

Nee, niet iedereen hoeft te vasten, er worden namelijk uitzonderingen gemaakt. Als je tijdens de ramadan de puberteit hebt bereikt, begin je met vasten jonge kinderen hoeven dus niet mee te doen. Dat is al een uitzondering die geldt. De andere uitzondering is als je ziek, zwanger of ongesteld bent of borstvoeding heeft. Je kunt dat dan compenseren door een aalmoes in de vorm van een maaltijd te betalen aan mensen die in nood zitten. Je kan er ook voor kiezen om de vastenperiode op een later moment dat jaar in te halen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.