Op 21 september begint officieel de herfst. De maand september geeft ons het ene jaar wat meer herfstgevoel dan het andere jaar. Dit jaar voelt het nog als zomer terwijl we de herfst naderen. Maar hoe je het ook wendt of keert: de astronomische herfst begint ook dit jaar op 21 september, ook al voelt het anders.
Traditiegetrouw is het de derde dinsdag van september Prinsjesdag. Dit jaar zullen de Troonrede en de presentatie van de Miljoenennota plaatsvinden bij temperaturen van rond de 30 graden. Vanwege de coronapandemie zijn de regelingen rond Prinsjesdag versoberd. Dat komt gezien de temperaturen misschien niet eens zo verkeerd uit.
Als de temperaturen lang hoog blijven, komt de herfst laat op gang. De blaadjes blijven langer groen en blijven ook langer aan de bomen hangen. De maand september is normaliter de maand van de herfstkleuren, maar als de temperaturen lang hoog blijven, zien we die herfstkleuren pas in oktober. In 2019 hadden we een late herfst in Nederland. Zoals het nu lijkt, krijgen we een soortgelijke herfst in 2020.
Of de herfst nu laat of vroeg voelt, astronomisch gezien is er geen twijfel wanneer de herfst begint. Het astronomische begin van de herfst wordt namelijk bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Dit jaar rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar. Daardoor gebeurt er iets interessants: dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang. Omdat de zon steeds lager komt te staan in ons deel van de wereld, neemt de kracht van de zon steeds iets af.
De herfst eindigt officieel op 21 december. Dan begint de winter. Vaak voelt het dan alsof we al een tijdje winter hebben gehad. Het weer is meestal flink guur en er zijn al tijden geen blaadjes meer aan de bomen. En wij associëren blaadjes die van de bomen vallen natuurlijk met, inderdaad, de herfst. Er zijn overigens verschillende ideeën over wanneer de herfst eindigt en de winter begint. Klimatologen en meteorologen, bijvoorbeeld, laten de winter op 1 december beginnen.
Naast de seizoenen hebben we natuurlijk ook nog de verschillende tijden. In oktober gaat de wintertijd in. Het gebeurt altijd in het laatste weekend van oktober, dit jaar van 24 op 25 oktober. Ook al zitten we al ver in de herfst, tot die tijd hebben we dus nog steeds zomertijd. De reden dat de wintertijd pas eind oktober ingesteld is, komt omdat de zomer- en wintertijd afgestemd zijn op het weertype. In oktober kan het namelijk nog prima nazomerweer zijn. Vandaar dat we dan nog zomertijd hebben.
Of het nu wel of niet officieel herfst is geworden, het weer houdt zich niet altijd aan de agenda’s en datums die wij als mensen hebben vastgesteld. Daardoor kan het zelfs in oktober nog lekker zomers weer zijn. Soms lopen de temperaturen dan op tot wel 25 graden. Vandaar dat we ook nu kunnen genieten van een zomers begin van de herfst. Geniet ervan!
Neem snel een kijken op de pagina: Wanneer is het Prinsjesdag