In het laatste weekend van oktober gaat de klok elk jaar een uur terug en is het wintertijd! In 2022 is dat in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober. Het is dus bijna weer zover. Maar waarom hebben we eigenlijk zomer- en wintertijd? Wat zijn de voor- en nadelen van het verzetten van de klok? En, een discussie die steeds weer wordt gevoerd, moet dat hele ‘klok verzetten’ niet gewoon afgeschaft worden?
Elk half jaar doen we het trouw: de klok verzetten. In maart gaat de klok een uur vooruit en is het zomertijd. In oktober gaat hij achteruit en is het, juist, wintertijd! De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. De zomertijd is in het leven geroepen omdat de zon heel vroeg opkomt in de zomer. Soms zelfs al om 4 uur ’s ochtends. Een tijdstip waarop we ons het liefst nog een keer omdraaien… Daarom werd de zomertijd bedacht: zo lijkt het alsof de zon later opkomt en ondergaat en hebben wij een fijner dagritme. Maar werkt het wel echt zo?
Het antwoord daarop luidt: we weten het nog niet precies. Althans, dat is wat onze Rijksoverheid meldt. De Europese commissie wil de zomer- en wintertijd eigenlijk wel afschaffen. Maar, zo schrijft de Rijksoverheid, “er wordt nog niet duidelijk aangegeven wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn”. Daarvoor moet dan eerst een diepgaande effectbeoordeling gedaan worden. Klinkt als iets waar de nodige tijd in gaat zitten (…). Het kabinet vult ook aan dat het belangrijk is dat de tijd bij ons en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. “We nemen daarom pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen.”
En wat die buurlanden van ons doen, dat blijft nog even onduidelijk… Toch wordt er elk jaar harder geroepen om het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Het is inmiddels namelijk bewezen dat deze verschuivingen in ons ritme flinke gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Maar liefst 25% van de Nederlanders blijkt moeite te hebben met in slaap vallen na het ingaan van de zomertijd. Dit duurt meestal maar een paar weken, maar soms ook de hele zomer. Het gevolg? Slaaptekort! En we weten inmiddels allemaal dat slaap erg belangrijk is voor onze gezondheid… Wat ons betreft is het antwoord dan ook duidelijk: afschaffen dat verzetten van de klok!
Tot de uiteindelijke beslissing wordt genomen, vind je op Jaarkalender de data waarop de klok verzet wordt.