Elke jaar gaat de klok weer een uur vooruit. Dat is het moment wanneer de zomertijd weer wordt ingesteld. Deze tijd staat ook wel bekend dat de lente en de zomer weer een stapje dichterbij komen. Hoewel onze biologische klok hier automatisch op inspeelt, is het toch even omschakelen zodra de zomertijd weer ingaat. Dat ene uurtje kan namelijk een groot verschil maken op je humeur, niet alleen op de eerste dag dat die zomertijd ingaat maar nog de dagen die daarna volgen.
In de eerste helft van de 20ste eeuw werd in Nederland de zomertijd al een aantal keer toegepast, maar pas in 1977 besloot men om dit jaarlijks te gaan invoeren. De reden voor de invoering van de zomertijd was dat men destijds had onderzocht dat het invoeren van de zomertijd beter was voor het milieu, door onder andere de besparing van energie. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die zeggen dat de zomertijd helemaal niet goed voor het milieu zijn en dat we gewoon een tijd voor het hele jaar moeten doen.
Veel mensen hebben wel last van dit uurtje minder slaap. Ze krijgen dan het zelfde gevoel wat ze krijgen als ze een lange vliegreis maken en daardoor het “jetlagggevoel” krijgen. Dit gevoel staat bekend om het slaperig en humeurig zijn. Uit onderzoek van hoogleraar Psychofysiologie Gerard Kerkhof, verbonden aan het Slaapcentrum van MV Haaglanden, blijkft dan ook dat deze ontregeling door de zomertijd niet meer dan logisch is. Een volwassene heeft gemiddeld 7,5 tot 8,5 uur slaap nodig, terwijl uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het met 7 uur slaap moeten doen. Daar komt bij dat ruim 30% van de Nederlands niet eens toekomt aan die 7 uur slaap per dag. Daarom hebben de meeste mensen echt veel last van dat ene uurtje minder slaap.
Je hebt er vast wel eens van gehoord, de discussie over de zomertijd. De zomertijd is al lang een onderwerp van discussie. Hoewel oorspronkelijk ingevoerd als middel om energie te besparen lijkt dit effect in praktijk klein te zijn. Aan de andere kant zijn de nadelige gezondheidseffecten groter dan gedacht. Daarnaast wordt er positieve impact op de handel verwacht aangezien grote handelspartners van de EU zoals Rusland, China en Turkije ook geen zomertijd gebruiken. In een openbare raadpleging van de Commissie bij 4,6 miljoen burgers blijkt dan ook dat 84% voorstander is van de afschaffing van de zomertijd. Op het moment van schrijven is dan ook nog niet bekend wanneer de zomertijd afgeschaft gaat worden of dat het helemaal niet gaat gebeuren. Er zullen namelijk altijd wel winnaars en verliezers zijn. Uiteindelijk zal de keuze vooral een economische worden zoals hierboven beschreven staat. Een ding is wel zeker. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden om een definitief standpunt te bepalen. Dat betekent dat het maar zo zijn dat dit jaar de laatste keer is of misschien duurt het nog wel een paar jaar.
❄️ Leestip Wintertijd: Lees ook meer over de wintertijd