De zomertijd, veel mensen zitten er met smart op te wachten. Op zondag 29 maart 2020 wordt de klok weer een uurtje vooruit gezet. De dagen worden weer langer en veel mensen voelen zich beter. Maar waarom is deze tijd eigenlijk ingesteld?
Allereerst is het wel goed om te weten dat de wintertijd onze officiële tijd is. De wintertijd duurt 5 maanden. Tijdens de zomertijd wijkt onze tijd dus af, omdat de klok één uur naar voren wordt gezet. Als er geen zomertijd wordt ingesteld zou de zon om 3.30 al opkomen en ondergaan om 21.30. doordat we de klok een uur vooruit zetten verschuiven deze tijden ook een uur naar voren. De zon lijkt dan later op te komen en weer later te verdwijnen. Het is ’s ochtends dan langer donker en ‘s avonds juist weer langer licht. De klok wordt dus een uur vooruit gezet, omdat de lichturen dan beter overeenkomen met ons ritme.
Het grootste voordeel van de zomertijd is dat daglicht periode beter overeenkomt met het dagritme van de meeste mensen. Op het moment dat de mensen wakker zijn is het buiten licht, daardoor hoeft er minder stroom gebruikt te worden om de huizen te verlichten. Ook ‘s avonds hoeft de verlichting pas later aan. Dit heeft een positief effect op het milieu, omdat er minder stroom wordt verbruikt. Er wordt dankzij de zomertijd optimaal gebruik gemaakt van het daglicht.
Het grootste nadeel van de zomertijd is dat de zomertijd het biologische ritme verstoort van mens en dier. Dit zou volgens sommige onderzoeken nadelig kunnen zijn voor onze gezondheid. Vooral voor avondmensen. In de zomer staan avondmensen weliswaar een uur eerder op, maar hun biologische klokt schuift daarin niet mee. In de praktijk is gebleken dat mensen ondanks de zomertijd niet eerder, maar zelfs later dan normaal gaan slapen. Hierdoor slapen sommige mensen in de zomer wel 2 á 3 uur minder dan in de winter!
Sinds 2002 doen alle landen van de Europese Unie mee aan de zomer en de winter tijd. In de EU vindt het verzetten van de tijd plaats op hetzelfde moment. Wereldwijd zijn er rond de 70 landen die de tijd een uur verzetten. Landen die niet bij de Europese Unie horen verzetten de tijd op een ander moment. Landen die dicht bij de evenaar liggen doen niet mee aan het verzetten van de tijd. In die omgeving kennen ze vaak geen seizoenen. Het is daar dan ook niet nodig om de tijd te gaan verzetten.
Elk jaar weer komt de discussie over de zomertijd opzetten. Sommige mensen vinden het verzetten van de tijd onzin en vinden dat het afgeschaft moet worden. Aan het verzetten van de tijd zouden alleen maar nadelen zitten. Het kabinet vind het vooral belangrijk dat Nederland dezelfde tijd heeft als de buurlanden. Het behoudt van de tijdswisselingen is onzeker.
Veel mensen vinden het lastig om te onthouden wat er gebeurt met de tijd wanneer we overgaan van zomertijd op wintertijd of vice versa. Hiervoor bestaat een eenvoudig ezelsbruggetje; in het vóórjaar gaat de klok vóóruit, in het najaar gaat de klok achteruit.
Wanneer begint de zomer?
Wanneer begint de winter?