We weten allemaal wel dat december de laatste maand is op onze kalender. Dat betekent dat we bijna het nieuwe jaar ingaan. Maar denk jij alles te weten over deze maand? Dat check je hier.
December is de twaalfde en laatste maand van het jaar. Dat bekend dat we het laatste kwartaal aan het afsluiten zijn en elk uur een stapje dichterbij het nieuwe jaar komen. Tenminste dat is alleen het geval in de Gregoriaanse kalender die sinds 153 VC in voege is. Hiervoor was december namelijk de tiende maand, vandaar. Daar komt de naam dan ook weg. De naam is namelijk afgeleid van het Latijnse decem wat tien betekent. Bij de Romeinen begon het jaar ook pas in maart. Toen was er dan ook een hele andere kalender dan wij nu gewend zijn. December heeft dan ook 31 dagen in totaal. Ook heeft deze maand andere namen zoals de wintermaand, de kerstmaand, de donkere maand en de sneeuwmaand.
Wanneer het december is worden we allemaal blij, terwijl onze bankrekening wel kan huilen. Dat heeft dan ook alles te maken met alle feestdagen die in december allemaal langs komen. Feestdagen kosten namelijk heel erg veel geld. Helemaal wanneer je er meerdere in de maand hebt. We kunnen dan ook wel met z’n allen huilen, maar stiekem vinden we het ook wel heel erg leuk.
Was is december eigenlijk zonder Sinterklaas, helemaal niks. Sinterklaas is een feest dat in katholieke landen wordt gevierd. In Nederland is het altijd op 5 december pakjesavond. Er wordt dan gezellig samen met vrienden en of familie gezeten en worden er zelfgemaakte surprises gegeven of alleen cadeautjes met uiteraard een gedicht. In België gaat het iets anders, daar is Sinterklaas namelijk altijd op 6 december. Sinterklaas is een echt kinderfeest. In de nacht van 5 op 6 december doet Sinterklaas dan ook zijn ronde over de daken en gooit cadeautjes in elke schoorsteen naar beneden. Het is dan ook altijd een verrassing wat je krijgt.
Op 24 december is het kerstavond. Kerstavond is het einde van de Adventsperiode. Familie en vrienden komen dan ook massaal bij elkaar om lekker te eten en om cadeautjes uit te pakken. In de meeste huiskamers staat dan ook een prachtig versierde kerstboom. De lichtjes moeten deze maand dan ook wat lichter maken. Hier komt de naam de donkere maand ook vandaan. Het is in december namelijk altijd donker. Naast kerstavond is vieren we ook eerste en tweede kerstdag. Uiteraard ook met een heerlijk diner.
⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.
Op 31 december is het Oudejaar. Het jaar wordt afgesloten met een etentje met vrienden of met familie. Om twaalf uur wordt er vuurwerk afgestoken en wensen we elkaar Gelukkig Nieuwjaar. Het nieuwe jaar is niet overal op dezelfde datum. Dit hangt namelijk weer af van de jaartelling die het land hanteert. Chinees Nieuwjaar is bijvoorbeeld in februari Na Oudejaarsdag vieren we de volgende dag het nieuwe jaar op nieuwjaarsdag.