Vandaag: zaterdag 23 november 2024, Week 47
wat is driekoningen

Op 6 januari wordt Driekoningen gevierd maar wat is nou precies? Wie waren de drie koningen en wat is het verhaal achter Driekoningen? Bij de mensen zullen de namen Balthasar, Casper en Melchior wel iets zetten. Maar wist jij dat meer dan drie uit het Oosten zouden kunnen zijn?

De geboorte van Jezus Christus

De kans is erg groot dat je dit verhaal is hebt gehoord of lezen maar, rond 25 december werd Jezus Christus in een kribbe in Bethlehem geboren, omringd door dieren. Vanaf dat moment kregen herder een verschijning van een engel die hen de weg wees naar deze stal. Ook een groep koningen trokken naar het kind.

De herdenking van de reis

Op 6 januari wordt de reis die de drie koningen maakte herdacht. Tijdens dit katholieke feest staat men stil bij de toch die de drie mannen om Jezus in Bethlehem te vinden.

Drie of vier wijzen?

Sommige bronnen noemen de drie koningen bij naam: Caspar Melchior en Balthasar. Zij zouden ieder een werelddeel vertegenwoordigen. De jonge Balthasar kwam uit Azië, de oude grijze Melchior kwam uit Europa en de donkere Caspar kwam uit Afrika. Het verhaal gaat dat er een vierde wijze zou zijn, maar hij haalde de stal niet omdat hij steeds armen en hulpbehoevenden wilde helpen onderweg. Zijn naam zou Artaban zijn.

De geschenken

De  Driekoningen oftewel Caspar, Balthasar en Melchior brachten ieder een duur cadeau met zich mee. De een nam goud mee, de volgende wierook en de andere mirre. Maar wat is het precies en wat is de waarde er van?

Mirre

Mirre is een lekker ruikend gomhars. Na verwerking is het een dikke lichtgele olie met een kruidige en zoete geur. Er bestaan wel twee soorten mirre, namelijk de bittere mirre en een zoete mirre. Mirre wordt veel gebruikt in tandpasta en gorgelwater, het kan ook worden gebruikt als smaakstof bij levensmiddelen. De toepassing in de mond komt door zijn toepassing bij tandvleesontsteking en mondzweren, maar het heeft ook vele andere toepassingen, zoals bij bronchitis, eczeem, aambeien, verkoudheid en nog veel meer. Mirre was in Zuid-Arabische landen erg kostbaar, vandaar is dit offer ook erg kostbaar.

Wierook

Iedereen kent het waarschijnlijk wel wierook. Wierook bestaat uit aromatische stoffen die kunnen worden aangestoken en dan een kruidige geur verspreiden. De naam komt van wijrook, rook om te wijden. Wierook werd al vaker gebruikt als reukoffer voor de goden en het hielp bij het verdrijven van rottingslucht.

Goud

Ook goud is een kostbaar offer. Goud wordt ook wel de koning van de metalen genoemd. Dit komt omdat goud heel erg duur en kostbaar is. Veel mensen herkennen goud van de gouden sierraden. Bij gouden sierraden word vak 24 karaat goud gebruik.

De feestdag

Driekoningen is niet een officiële feestdag. Tijdens Driekoningen gaan kinderen verkleed langs huizen met een ster, een lied en hopen daarvoor snoep te krijgen, een soort van Sint Maarten dus. Driekoningen wordt in Nederland gevierd, maar ook in andere christelijke landen, Spanje bijvoorbeeld. Daar wordt ene optocht gehouden.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.