De periode voorafgaand aan Kerstmis wordt in het christendom Advent genoemd. Het gaat hierbij om een periode van vier zondagen, die ingaat op de eerste zondag na 26 november. Dit houdt in dat de Advent niet ieder jaar even lang duurt, maar dat er in de periode vier zondagen vallen is essentieel. Op deze zondagen vinden namelijk verschillende tradities plaats, waar je in de paragraaf hieronder meer over leest.
Advent op de komst van Jezus. Hoewel de periode van Advent nergens in de Bijbel beschreven staat, is het een periode waar veel christenen waarde aan hechten en is het een belangrijke feestdag binnen het geloof.
De Advent gaat gepaard met verschillende rituelen, waarbij wordt afgeteld naar Kerstmis en de geboorte van Jezus. Een van de bekendste rituelen is de adventskrans, die opgevuld is met vier kaarsen of lichtjes. Iedere zondag in de adventsperiode wordt één van deze kaarsen aangestoken. Je vindt deze kransen gegarandeerd in elke kerk, maar ook bij mensen thuis staat er vaak een op tafel. Soms kiezen christenen ervoor geen krans neer te leggen, maar vier losse kaarsen op tafel te zetten. Wanneer op de laatste zondag voor kerst alle vier de kaarsen branden, is dit een symbool voor het lichtpuntje dat Jezus brengt.
In een traditionele adventskrans zie je soms ook een paars lint tussen de kaarsen door lopen. Dit de paarse kleur van dit lint staat symbool voor de liturgische kleur, maar dit komt enkel voor in de rooms-katholieke kerk. In een protestantse of orthodoxe kerk zul je geen paars lint door de krans heen zien. Ook is de adventskrans regelmatig versierd met dennentakken. Met deze takken wordt verwezen naar de kroon van Jezus, die hij droeg terwijl hij aan het kruis genageld werd.
Tegenwoordig wordt er ook op een modernere manier afgeteld naar kerst tijdens de adventsperiode: met adventskalenders. Deze hebben vaak 24 deurtjes (van 1 tot en met 24 december), waarbij achter elk deurtje een chocolaatje of cadeautje zit. Er zijn ook adventskalenders waarbij achter ieder deurtje een plaatje zit, waarbij het laatste deurtje het kindje Jezus onthult. Deze kalenders zijn bedoeld voor ouders met kinderen, zodat de ouders iedere dag van de adventsperiode een deel van het kerstverhaal aan de kinderen kunnen uitleggen.
Naast deze manieren om af te tellen naar kerst zie je in veel huizen ook nog een adventster hangen. Dit is vaak een papieren ster die voor het raam wordt gehangen, waarmee ook naar het lichtpuntje van Jezus zijn geboorte wordt verwezen.
Zoals je nu weet wordt met de Advent gewacht op de komst van Jezus, die tijdens Kerstmis geboren wordt. Daar komt ook de betekenis van de naam van deze feestdag vandaan: adventus in het Latijn betekent ‘komst’ of ‘komen’, waarmee wordt verwezen naar de geboorte van Jezus.
Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.