Vandaag: dinsdag 28 januari 2025, Week 5

Het feest van de Maria Lichtmis vindt precies veertig dagen na Kerstmis en de geboorte van Jezus Christus plaats. Het is een van de oudste christelijke feestdagen die tegenwoordig nog altijd wordt gevierd.

Wanneer is Maria Lichtmis?

Maria Lichtmis Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Maria Lichtmis 2025 zondag 2 februari 2025 5 5 dagen
Maria Lichtmis 2026 maandag 2 februari 2026 6 370 dagen
Maria Lichtmis 2027 dinsdag 2 februari 2027 5 735 dagen
Maria Lichtmis 2028 woensdag 2 februari 2028 5 1100 dagen
Maria Lichtmis 2029 vrijdag 2 februari 2029 5 1466 dagen
Maria Lichtmis 2030 zaterdag 2 februari 2030 5 1831 dagen

Hoewel de naam van Maria in deze feestdag is verwerkt, draait het feest in eerste instantie om Jezus Christus. Zoals vrijwel iedere christelijke feestdag vinden er op deze dag speciale kerkdiensten plaats, maar er is ook een ietwat meer moderne traditie die een groot deel van Nederland kent: op 2 februari staat menig christen namelijk in de keuken om pannenkoeken te bakken. Lees meer over deze traditie, andere rituelen en het verhaal achter de Maria Lichtmis.

Het verhaal achter de Maria Lichtmis

Op de dag waarop christenen nu nog altijd de Maria Lichtmis vieren, bood Maria, Jezus zijn moeder, hem aan God aan. Dit deed ze om zijn christelijke leven te laten starten. Om deze reden wordt deze feestdag ook wel eens de Opdracht van de Heer in de Tempel genoemd.

Tijdens deze toewijding tot God, vond er ook een reiniging van Maria plaats. Dit is gebruikelijk, en gebeurt bij iedere moeder die haar pasgeboren kind aan God aanbiedt.

Maria Lichtmis

Maria Lichtmis viering en rituelen

Het feest van de Lichtmis staat bekend als een dag waarop veel christenen pannenkoeken eten. Dit ritueel is een moderne invulling van het feest, en wordt in Nederland zelfs ook door niet-Christenen gevierd. Zij staan niet zo zeer stil bij de betekenis van deze feestdag, maar zien 2 februari wel als dé uitgelezen kans om pannenkoeken op tafel te zetten. De reden hierachter is deels de vorm van de pannenkoeken: deze ronde vorm staat symbool voor de zon en het licht. Wie op de dag van de Lichtmis pannenkoeken eet, zal volgens de traditie een gelukkig jaar tegemoet gaan. Over het eten van pannenkoeken tijdens Maria Lichtmis bestaat zelfs een gezegde: ‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.’

Een ander verhaal achter het eten van pannenkoeken op 2 februari, is dat van de boeren van vroeger. Deze dag was vroeger namelijk één van de twee dagen in het jaar waarin zij van werk of boerderij konden veranderen. Om dit te vieren werden ‘s avonds haardkoeken gebakken, die vanwege de goedkope ingrediënten een goede optie waren voor de arme boeren. Pannenkoeken hebben tegenwoordig het meeste weg van de haardkoeken van toen.  Naast het eten van pannenkoeken is er nog een andere traditie die van groot belang is tijdens deze dag, en waar zelfs de naam van de feestdag vandaan komt. Voor de kerkdienst die plaatsvindt, wordt er namelijk een speciale ceremonie met kaarsen gehouden. Deze kaarsen staan ook symbool voor Jezus zijn toetreding tot de christelijke kerk, net zoals Jezus Christus als het licht wordt gezien. In andere landen is de feestdag zelfs naar deze kaarsen vernoemd, zoals in het Engels: daar heet de Maria Lichtmis Candlemas.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.