Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49

Holi, ook wel Holi Phagwa genoemd, is een van de belangrijkste feestdagen binnen het hindoeïsme. Op deze dag, die vaak ergens in maart plaatsvindt, wordt het nieuwe jaar en het begin van de lente gevierd.

Wanneer Holi (hindoeïstische nieuwjaar)?

Holi (hindoeïstische nieuwjaar) Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2024 zondag 25 februari 2024 8
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2025 vrijdag 14 maart 2025 11 100 dagen
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2026 dinsdag 3 maart 2026 10 454 dagen
Holi (hindoeïstische nieuwjaar)  2027 maandag 22 maart 2027 12 838 dagen
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2028 zaterdag 11 maart 2028 10 1193 dagen
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2029 woensdag 28 februari 2029 9 1547 dagen
Holi (hindoeïstische nieuwjaar) 2030 dinsdag 19 maart 2030 12 1931 dagen

Vooral in India en andere Aziatische landen waar het Hindoeïsme veel aanhangers kent is dit een belangrijke feestdag, maar eigenlijk wordt de dag wereldwijd gevierd. Er zijn jaarlijks namelijk meer dan een miljard mensen die meedoen aan de viering van Holi, het hindoeïstische nieuwjaar.

Het verhaal achter Holi

Holi is ontstaan zoals in de meeste culturen het vieren van een nieuw jaar ontstaat. In het Hindoeïsme vindt deze viering echter niet in de winter plaats, zoals wij nieuwjaar kennen, maar in de overgang van de winter op de lente. Hiermee wordt een overwinning gevierd, en wordt ook stilgestaan bij het goede en het kwade in het leven. Dat deze begrippen werden gevierd, had volgens het verhaal ook veel te maken met de boeren. In het begin van de lente ging het succes van hun oogst er namelijk op vooruit, en brak opnieuw een jaar van dankbaarheid uit.

Naast het danken van de goden voor de goede oogst en het vieren van de overwinningen in het begin van de lente, bestaat er nog een reden waarom Holi gevierd wordt. Het is namelijk ook de dag waarop Shiva, een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme, trouwde met zijn vrouw.

Holi Phagwa rituelen en viering

Doordat er tijdens Holi de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd, staat deze dag in het teken van veel vrolijkheid. Het wordt ook wel eens het kleurrijke feest van Holi genoemd, omdat er op deze dag feesten plaatsvinden waarbij kleurrijk poeder in de lucht wordt gegooid. Hierover lees je meer in de volgende paragraaf.

Holi (hindoeïstische nieuwjaar

Op de avond voor Holi vindt er bij veel hindoes een ander ritueel plaats, dat symbool staat voor het verdrijven van het kwade. Er worden dan grote kampvuren aangestoken, waar oude, kapotte of vieze spullen in worden gegooid. Op deze manier wordt er afscheid genomen van het kwade, zodat er plaats wordt gemaakt voor het goede. De dag na deze vuren bezoeken veel hindoes een tempel, waarbij de hindoepriester, ook wel de pandit genoemd, as smeert op het voorhoofd van de bezoekers.

Na het bidden in de tempel, en nadat iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar heeft gewenst, gaan de bezoekers naar huis om een uitgebreid bad te nemen. Vervolgens trekken ze witte kleren aan, voor het grote feest dat in veel Aziatische steden plaatsvindt waarbij er kleurrijk poeder in de lucht wordt gegooid.

Het gebruik van poeder tijdens Holi

Het is een vrolijk gezicht: de bekende feesten met kleurrijk poeder die tijdens Holi plaatsvinden. Dat is ook precies de bedoeling ervan: door de vele kleuren wordt vreugde opgeroepen, en zorgen hindoes ervoor dat verdriet en boosheid in het oude jaar achterblijft. Ze leggen ruzies bij, en heten iedereen die maar wilt welkom tijdens dit feest. Ook zijn de kleuren zelf van belang, want hindoes geloven dat verschillende kleuren gepaard gaan met positieve en negatieve energie. Op een Holi-feest wordt er uiteraard enkel gebruik gemaakt van kleuren met positieve energieën.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.