Jom Haätsmaoet is een Israëlische feestdag. Deze dag heeft ook een andere naam. De andere naam van deze feestdag is de Dag van de Onafhankelijkheid. Het is namelijk de Israëlische Onafhankelijkheidsdag.
Veel mensen vragen zich wel eens af waarom feestdagen eigenlijk gevierd worden. Deze Joodse feestdag wordt gevierd omdat Israël in 1948 een zelfstandige staat werd. Ze vieren dus eigenlijk de geboorte van de staat Israël. Dit doen ze elk jaar op de 5de dag van de maand Ijar. In Nederland hebben we ook een soort gelijke feestdag. Wij vieren dan alleen niet dat wij een zelfstandige staat. Wij vieren op 5 mei dat we bevrijd zijn. Deze dag staat dan ook wel bekend als Bevrijdingsdag. Deze feestdagen lijken dus wel een beetje op elkaar. Allebei de dagen zijn dan ook ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en ze staan beide ook voor vrijheid.
Zoals we hierboven al aangaven wordt er natuurlijk gevierd dat Israël een eigen staat is, maar wat doen de joden eigenlijk op deze dag om het te vieren? Deze dag wordt heel erg breed gevierd in Israël, maar ook daarbuiten. Het wordt vooral gevierd door modern-orthodoxe, conservatieve en liberale joden als een joods feest. Op deze dag worden dan ook bepaalde gebeden uitgesproken en psalmen gezonden waarin de hoop op vrede centraal staat. Er zijn ook joden die deze dag niet vieren. Dat zijn de ultraorthodoxe joden. De ultraorthodoxe staan ook wel bekend als de Charedische. Deze mensen zijn overwegend niet- antizionistisch. Zij verrichten dan ook geen gebeden voor de staat Israël door het jaar heen. De beroemde rabbijn Avraham Yeshaveh Karelits, ook wel bekend als de Chazon Ish, heeft zich hier dan ook over uitgesproken in de jaren 50. De rabbijn zei dan ook tegen de mensen die Onafhankelijkheidsdag vieren dat ze ketters zijn.
Zoals we hierboven al aangaven wordt Jom Haätsmaoet vooral in Israël gevierd, maar ook daarbuiten. Dat komt er dus op neer dat het ook op andere plekken gevierd wordt. Een van die plekken is Diaspora. In Nederland wordt het dus ook gevierd. Wanneer het Jom Haätsmaoet is wordt er in Nederland ’s avonds op de overgang van de herdenkings- en de feestdag in diverse synagogen gebedsdiensten gehouden. Het wordt dus ook in Nederland gevierd. Het is namelijk ook een nationale feestdag in Israël dus de joden die in Nederland wonen doen dan ook graag mee.
Elk jaar komt dit feest weer terug alleen niet op dezelfde datum als het jaar ervoor. Wij snappen dan ook dat jij graag wil weten wanneer dit prachtige feest weer gevierd kan worden. Daarom hebben wij bij Jaarkalender.nl een speciale agenda gemaakt zodat jij zeker weet dat je nooit meer dit prachtige feest kan vergeten. De volgende Jom Haätsmaoet staat op de planning voor 5 mei 2024. Wil jij juist weten wanneer andere joodse feestdagen zijn? Ook daarvoor ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Bekijk hier alle Joodse feestdagen.
Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.