Vandaag: zondag 24 november 2024, Week 47

Heb jij wel eens gehoord van Tisja Beav? Het is misschien niet de meest bekende dag in Nederland maar wel heel interessant om wat meer over te weten! Dus lees snel verder.

Wanneer is Tisja Beav?

Tisja Beav Datum Dag v/d week Weeknummer Dagen te gaan
Tisja Beav 2024 12 augustus 2024 maandag 33
Tisja Beav 2025 2 augustus 2025 zaterdag 31 251 dagen
Tisja Beav 2026 22 juli 2026 woensdag 30 605 dagen
Tisja Beav 2027 11 augustus 2027 woensdag 32 990 dagen
Tisja Beav 2028 31 juli 2028 maandag 31 1345 dagen
Tisja Beav 2029 20 juli 2029 vrijdag 29 1699 dagen
Tisja Beav 2030 7 augustus 2030 woensdag 32 2082 dagen

Anderen lezen ook:

Tisja Beav ook wel gespeld als Tisja be’Aaw of Tisha b’Av, is de traditionele rouwdag van het jodendom. Op deze dag wordt er gevast, dit betekent dat je in het geheel of gedeeltelijk onthoud van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode.

Tisja Baev Joodse Feestdag

Rouwdag

Volgens de Joodse traditie zijn op 9 av zowel de Eerste Joodse Tempel als de Tweede Joodse Tempel verwoest. Ook hebben in de loop van de Joodse geschiedenis zich andere rampen op of omtrent deze dag voorgedaan, waardoor Tisja Beav dé rouwdag van het jodendom is geworden.

Nu zal je je misschien wel afvragen wat word er bedoeld met av? Dit is de elfde joodse maand van de joodse kalender. De maand telt 30 dagen. Dit is dus een droevige maand. Van de eerste tot de tiende dag van deze maand geldt een rouwperiode vanwege de vernietiging van beide tempels te Jeruzalem, en op de negende van de maand valt dus de rouwdag Tisja Beav, waarop de vernietiging van zowel de eerste als tweede tempel worden herdacht. Av valt ongeveer samen met de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus van de algemene of gregoriaanse kalender.

Drie weken van rouw

De periode van drie weken voorafgaande aan Tisja Beav staat bekend als been hametsariem en begint met de 17 tammoez, tevens een vastendag.

Als de 17 tammoez begint gelden er vele beperkingen voor de genen die orthodoxe joden naleven. Er worden geen huwelijken gesloten. Ashkenazische joden mogen zich niet (laten) scheren en mogen geen haren (laten) knippen. Ook mag er niet naar muziek met instrumenten worden geluisterd, A capella gezang is dus wel toegestaan. Hierbij word er namelijk niet gebruik gemaakt van instrumenten maar enkel van stemmen.

Ook mag in de drie weken de beracha Shehechejanoe niet worden gezegd. Omdat die beracha moet worden gezegd bij het doen van grote aankopen die voor vreugde zorgen, zoals een nieuwe kostuum of ander belangrijk kledingstuk, of bijvoorbeeld een nieuwe auto, mogen dergelijke aankopen niet worden gedaan, tenzij het niet uitvoeren van de aankoop tot groot financieel verlies zou leiden.

Met ingang van rosj chodesj van de maand av gelden er nog meer beperkingen. Men mag (behalve op vrijdag, ter ere van de sjabbat) geen nagels knippen, zich niet wassen of douchen, en men mag gedurende de gehele tijd inclusief vrijdagmiddag geen kleding wassen of schone kleding aandoen. Een veelgebruikte manier om niet tien dagen met dezelfde kleding rond te lopen is om net voor Tisja Beav een serie kledingstukken even aan te trekken en direct weer uit te doen en vervolgens in de kast te leggen. De kleding telt dan niet meer als schoon gewassen en mag tijdens de negen dagen weer worden gedragen.

Tijdens de negen dagen mag men geen plezierreizen maken, zoals vakanties of dagtochten. Zakenreizen zijn wel toegestaan, maar dienen zo veel mogelijk vermeden te worden. Sefardische Joden beginnen pas op rosj chodesj met de rouwrestricties waarmee Asjkenazische Joden al op 17 tammoez beginnen.

Voordat het vasten begint eten religieuze joden een karige maaltijd, bijvoorbeeld bestaand uit een ei en linzen. Sommige Sefardische joden dopen het ei daarbij in de as, om de tragiek van de gebeurtenissen te benadrukken.

Dit jaar vind Tisja Beav plaats van ’s avonds vrijdag 5 augustus tot ’s avonds zaterdag 6 augustus. Doe jij ook mee aan deze rouwperiode of zou je dat willen?

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.