Vandaag: zaterdag 23 november 2024, Week 47
15 december lockdown 2020

15 december zal de geschiedenisboeken in gaan als de dag waarop Nederland is lock down ging door het corona virus. Een treurige dag voor alle Nederlanders. Echter is dit het enige, er zijn nog veel meer dingen die op 15 december zijn. Wij gaan je precies vertellen wat.

Koningrijksdag

Koningrijksdag is de dag waarop de viering is van het tekenen van het Statuur voor het Koningrijk der Nederlanden. Dit statuut werd in de Ridderzaal in Den Haag op 15 december 1965 getekend door Koningin Juliana. In het statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en andere landen van het Koningrijk der Nederlanden, Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba en Curaçao en Sint-Maarten. Sinds 2015 wordt er jaarlijks in een andere stad het Koninrijksconcert gehouden de concerten staan in het teken van het bijeenbrengen van allerlei soorten muziek en andere culturele aspecten uit alle delen van het Koningrijk der Nederlanden. Vanuit alle delen van het Koningrijk leveren artiesten hun artistieke bijdragen.

Naturalisatie dag

Naturalisatiedag wordt jaarlijks in Nederland op Koningrijksdag oftewel 15 december gehouden. Er vinden naturalisatieceremonies plaats. Daarnaast kunnen mensen worden uitgenodigd die in de loop van het jaar een naturalisatieceremonie hebben gehad. Gemeenten worden sinds 1 oktober 2006 geacht om Mintens een keer per zes weken aan naturalisten ceremonieel het besluit te overhandigen. Dit is ook een wettelijke verplichting. Op 24 juni 2005 besloot de ministerraad dat deze dag zal worden ingevoerd. Naturalisatiedag moet een feestdag voor nieuwe Nederlanders worden, zo vond de regering . Tot dan toe werd het naturalisatiebesluit per post toegestuurd. De bedoeling is dat gemeenten op naturalisatiedag tijdens een feestelijke ceremonie het betreffende naturalisatiebesluit overhanden aan nieuwe burgers als bekroning van het integratieproces wordt op die dag benadrukt, dat naturalisatie niet vrijblijvend is en wordt stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen.

Internationale Dag van de Thee

Wat veel mensen niet weten is dat thee een van de meest gedronken dranken is ter wereld. Tijdens de internationale Dag van de Thee wordt daar ook bij stil gestaan. Wereldwijd zijn er wel 161 landen die thee exporteren en meer dan 35 landen waar het ook geproduceerd word. Ook in Nederland wordt thee geproduceerd. Er zijn wel vier landen waar driekwart van de productie plaatsvind. Dat zijn China, India, Sri Lanka en Kenia. Meer dan de helft van alle thee groeit in China en India, daarom is de productie daar ook zo groot.

Invloed van thee op het milieu

Thee is een bekende monocultuur, wat betekent dat op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas wordt verbouwd. Een nadeel van hiervan is dat de bodemvruchtbaarheid eenzijdig uitgeput wordt. In Nederland werken boeren met een bouwplan zo worden uien in Nederland vaak 1 op 6 geteeld. Dat betekent dat er een keer in die 6 jaar uien verbouwd worden op de grond hier. Ook een nadeel van monocultuur is dat plantenziekten zich makkelijker ontwikkelen, dit kan wel voorkomen worden maar dan wordt er extra gespoten met gewasbeschermingsmiddelen wat volgens wetenschappers ook niet goed is voor het milieu.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.