Tegenwoordig heeft bijna elk onderwerp wel een eigen speciale dag. Zo ook de telecommunicatie. Ondanks dat je misschien nog nooit van deze ‘feestdag’ gehoord hebt, vieren we de dag van de telecommunicatie al vanaf 1969. Dat gebeurt jaarlijks op de 17e dag van mei.
Er is een dag speciaal voor de telecommunicatie. Maar wat is telecommunicatie nou eigenlijk? Tegenwoordig heeft iedereen te maken met telecommunicatie. De letterlijke betekenis van telecommunicatie is het overbrengen van informatie van de ene plek naar de andere plek, zonder dat iemand of iets zich naar die plek toe verplaatst. Tegenwoordig kunnen we ons geen leven meer inbeelden zonder telecommunicatie. De moderne varianten van deze communicatie zijn bijvoorbeeld een telefoon, radio of een televisie. Zelf het internet valt onder de telecommunicatie van tegenwoordig. Al deze communicatiemiddelen bestaan nog niet zo heel lang. Maar hoe kan het dan dat telecommunicatie al langer bestaat? Vroeger gebruikten ze andere methodes om met elkaar te telecommuniceren. Daarvoor werd de natuur vaak als hulpmiddel gebruikt. Zo stuurden de mensen elkaar signalen via vuur en rook. Maar ook werden er spiegels ingezet op met elkaar te communiceren op afstand.
De dag van de telecommunicatie is een dag waarbij wereldwijd even bij stil wordt gestaan. De oprichting van deze dag was speciaal voor de International Telecommunication Union, afgekort naar ITU. De ITU werd in 1865 opgericht op 17 mei. Op die dag was het de eerste keer dat er een Telegraaf gesprek plaatsvond. Daarom is er bedacht om de internationale dag van de telecommunicatie, plaats te laten vinden op de 17e van mei.
Tijdens de dag van de telecommunicatie wordt er aandacht gevraagd voor een aantal onderwerpen. Aller eerst gaat er natuurlijk aandacht uit naar de telecommunicatie van vroeger en nu. Daarnaast is het hoofddoel van de telecommunicatie dag het vergroten van het bewust zijn van de maatschappelijke veranderingen door de telecommunicatie middelen. De mobiele telefoons, televisie, radio en internet veranderen de samenleving. Daar wil de organisatie extra aandacht aan besteden. Daarnaast proberen ze aandacht te vragen om de digitale kloof (die sommige mensen hebben) te verkleinen.
Sinds 2005 is er besloten om op 17 mei ook de dag van de informatiemaatschappij te vieren. Een jaar later zijn de telecommunicatie en informatiemaatschappij samengevoegd en is het nu een dag van deze twee onderwerpen geworden. Tegenwoordig noemen we ons ook wel de informatiemaatschappij. Elk moment van de dag hebben we toegang tot een schat aan informatie. Het internet is altijd open waardoor we 24 uur per dag en zeven dagen per week toegang hebben tot alle informatie die me waar willen verkrijgen. In de informatiemaatschappij waarin wij nu leven is er meer informatie beschikbaar dan ooit. Maar is de informatie waardevol? Dat verschilt per persoon. De informatie die op het internet beschikbaar is, kan voor jou niet boeiend zijn, maar voor de ander van groot belang. Informatie heeft waarde maar tegelijkertijd ook weer niet. De informatiemaatschappij helpt personen en/of organisaties om vragen snel te beantwoorden.
⭐️Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.