Door het coronavirus kan de jaarlijkse reddingsbootdag niet door gaan. Het zou plaatsvinden op 25 april. Er wordt nog gekeken of deze datum verplaatst kan worden om de reddingboot dag alsnog door te laten gaan in 2024. Dit wordt hopelijk in de zomer, maar is dus vooralsnog afhankelijk van de maatregelen rondom het coronavirus.
KNRM is een afkorting voor Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Deze organisatie is in feite de hulpverlener op het water. Ze zijn te vinden op de zee en in de binnenwateren. Het KNRM heeft reddingsboten en vrijwilligers op verschillende plekken langs het water. De vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om hulp te verlenen op het water, ze worden aangestuurd door het Kustwachtcentrum in Den Haag. Het KNRM treed snel en kosteloos op. De vrijwilligers zijn allemaal professionals en weten precies wat ze moeten doen bij ongevallen. De organisatie wordt uitsluitend door vrijwillige bijdragen in standgehouden. Dit betekent dat ze geen subsidies ontvangen van de overheid.
Tijdens de coronacrisis is het niet verboden om het water op te gaan. Er wordt van je gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven, maar een frisse neus halen is toegestaan. Het KNRM heeft een aantal regels op gesteld om de kans op extra besmettingen zo klein mogelijk te houden. Gemeenten kunnen wel lokaal maatregelen treffen waardoor waterrecreatie niet meer mogelijk is. Er kan bijvoorbeeld besloten worden om de jachthavens te sluiten.
Het water op gaan is dus nog wel toegestaan. Het KNRM kan dit dan ook niet gaan verbieden. Wel willen ze je wijzen op de adviezen van de watersport organisaties op te volgen. En dat doen de meeste mensen gelukkig ook. Het is aanzienlijk rustiger op het water dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft als gevolg dat er minder incidenten op het water zijn waardoor de vrijwilligers van het KNRM minder opgeroepen hoeven te worden.
Het KNRM heeft in totaal 78 reddingboten ter beschikking. Deze boten staan opgeslagen op de 46 verschillende reddingsstations langs de kust. Het KNRM bezit 8 verschillende boottypes. Afhankelijk van het ongeval wordt er gekeken welk boottype nodig is om hulp te kunnen verlenen.
Normaal gesproken zou 25 april dus in het teken staan van reddingsbootdag. Op deze dag zouden de meeste reddingsstations geopend zijn voor het publiek. Mensen kunnen dan de stations van binnen bekijken. Met name voor kinderen is dit erg leuk. Er kan tevens kennis gemaakt worden met de vrijwilligers van het KNRM. Zij vertellen daar meer over de organisatie. Normaal gesproken is het zelfs mogelijk – als je geluk hebt – mogelijk om een ritje mee te varen op de reddingsboot. Dit hangt natuurlijk allemaal af van de weersomstandigheden en de drukte in de reddingsstations.
Elk reddingsstation heeft een eigen programma samengesteld voor deze dag. Vaak organiseren de stations allemaal extra activiteiten om een goed beeld te geven van de werkzaamheden en de taken van de organisatie. Een bezoekje brengen aan eén van de stations is dan ook een leuk dagje uit en vooral heel interessant. Je krijgt bovendien niet elke dag de kans op een kijkje te nemen achter de schermen bij het KNRM. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk, maar het is zeker een aanrader voor volgend jaar!