Morgen, op vrijdag 27 maart, is het de internationale dag van het theater, ook wel “Wereldtheaterdag” genaamd. Hoewel de dag in Nederland niet heel bekend is, wordt er wereldwijd veel aandacht aan geschonken. Overal ter wereld organiseert het Internationaal Theater Instituut (ITI) voorstellingen zowel binnen als buiten theaters. Ook veel lokale theatergroepen organiseren een hoop theateractiviteiten op deze dag.
Helaas zijn vrijwel alle voorstellingen die gepland zijn op Wereldtheaterdag afgelast. Dit omdat het op dit moment in veel landen verboden is om met meer dan 3 mensen samen te komen in verband het de uitbraak van het coronavirus. Wel wordt er in veel landen extra aandacht besteed aan theatervoorstellingen op televisie.
De eerste Wereldtheaterdag vond plaats in 1961. Dit is alweer meer dan een halve eeuw geleden! Wereldtheaterdag is in het leven geroepen door het Internationaal Theater Instituut (ITI) voor de internationale theatergemeenschap. Jaarlijks op 27 maart staat hierdoor de kunstvorm, het theater, wereldwijd centraal. Veel theater organisaties, zowel groot als klein, vieren deze dag door bijzondere voorstellingen (soms gratis) aan het publiek te laten zien.
Een van de meest belangrijke onderdelen van wereldtheaterdag is de internationale boodschap. Elk jaar wordt er een belangrijk persoon uitgenodigd, die vervolgens zijn of haar ideeën deelt over het thema theater en een Cultuur van Vrede (Culture of Peace). De eerste internationale boodschap van Wereldtheaterdag is geschreven door de Franse schrijver Jean Concteau in 1962. Zijn boodschap stond destijds in teken van de verbroerende werking die theater wereldwijd kan hebben.
De auteur van de internationale boodschap van 2020 is de Pakistaanse theater eigenaar Shahid Nadeem. Hij is de eigenaar het Ajoka Theater in Pakistan. Hij is geboren in 1947 in Sopore, Kashmir. Hij werd vluchteling toen hij nog maar één jaar oud was. Zijn familie moest migreren naar het net opgerichte Pakistan na de oorlog tussen Pakistan en India over de deelstaat Kashmir. Hij deed in zijn jonge jaren een studie Masters in Psychologie aan de Punjab Universiteit. Hij schreef zijn eerste theaterstuk als student aan de universiteit. Hij werd een toegewijde toneelschrijver toen hij deelgenoot werd van de Pakistaanse Ajoka theater verzetsgemeenschap in London. Deze theatergemeenschap was opgericht door Madeeha Gauhar, een pionier theater activiste, met hij later trouwde. Vandaag de dag heeft Shahid Nadeem meer dan 50 stukken geschreven in de talen Punjabi en Urdu.
Wereldtheaterdag staat in het teken van iedereen die de (meer)waarde van theater inziet en is bedoeld als wake-up-call voor overheden, politici en instellingen die de waarde van theater (nog) niet erkennen. Door wereldwijd de aandacht te vestigen op deze kunstvorm met tal van (theater)activiteiten hoop het Internationaal Theater Instituut deze kunstvorm nog meer onder de aandacht te brengen. Niet alleen voor economisch gewin, maar ook uit liefde voor het theater en toneel. Omdat dit jaar alle activiteiten zijn afgelast roept het Internationaal Theater Instituut om de dag in 2020 mee te vieren thuis en online. Ook zullen er diverse televisieprogramma’s extra aandacht besteden aan Wereldtheaterdag.
⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.