Het is de meest populaire snack van Nederland. Jaarlijks eten we er samen maar liefst 600 miljoen van. Dat zijn er zo’n 35 per persoon… We hebben het natuurlijk over de frikandel. Reden genoeg voor een eigen feestdag voor deze snack! Daarom is het op 4 februari de Dag van de Frikandel.
Dag van de Frikandel | Datum | Dag v/d week | Week nr. | Dagen te gaan |
---|---|---|---|---|
Dag van de Frikandel 2025 | 4 februari 2025 | dinsdag | 6 | 7 dagen |
Dag van de Frikandel 2026 | 4 februari 2026 | woensdag | 6 | 372 dagen |
Dag van de Frikandel 2027 | 4 februari 2027 | donderdag | 5 | 737 dagen |
Dag van de Frikandel 2028 | 4 februari 2028 | vrijdag | 5 | 1102 dagen |
Dag van de Frikandel 2029 | 4 februari 2029 | zondag | 5 | 1468 dagen |
Dag van de Frikandel 2030 | 4 februari 2030 | maandag | 6 | 1833 dagen |
Het was 4 februari 1954 toen in Dordrecht de slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de wet zijn gehaktbal niet meer mocht verkopen. Een grote strop, want de klanten waren er verzot op. Inventief als De Vries was, maakte hij van de bal maar een worst. Een Duitse klant kwam met dé naam voor het product op de proppen: fricadelle.
Nederland! Er gaan twee verschillende verhalen rond over wie Nederlands’ meest populaire snack bedacht. Of het was slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht in 1954 of Jan Bekkers junior, slagerszoon van (inderdaad) firma Beckers in 1959.
De eerste frikandel zoals wij die kennen, dus de ‘worst’, stamt uit 1954.
Jaarlijks eten we In Nederland maar liefst 600 miljoen frikandellen. Dat zijn er zo’n 35 per persoon…De frikandel is dan ook zonder twijfel de populairste snack van ons land!
Of 4 februari 1954 daadwerkelijk de dag is waarop de frikandel werd geboren? Volgens de firma Beckers was het toch echt de slagerszoon Jan Bekkers junior die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen, ontdekte Jan de ‘snackcultuur’ op zijn reizen naar Amerika. Lang verhaal kort: Jan werd door de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een ‘worst zonder vel’. Tadaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.
Wie Nederlands’ meest populaire snack ook uitgevonden heeft: we zijn hem of haar maar wat dankbaar. Want Nederlanders zijn dol op frikandellen. En dan helemaal op de frikandel speciaal: met mayonaise, curry en een uitje. We bestellen de snack het liefst bij de snackbar of kopen hem in de supermarkt. Thuis gaat hij dan de frituur, pan of tegenwoordig zelfs airfryer in. Volgens een test van het Algemeen Dagblad is de supermarktfrikandel van Mora favoriet (cijfer 8!) dankzij de mooiste kleur, een uitstekende vleessmaak en een lekker vettig mondgevoel. Ook de frikandellen van Mekkafood, Aldi, Albert Heijn en Beckers scoren een (krappe) voldoende.
Heb jij al eens geprobeerd om een frikandel zelf te maken? Daar is het 4 februari natuurlijk de perfecte tijd voor. Volgens de website Oh My Dish is het heel simpel om zelf heerlijke gekruide frikandellen te maken. Je gebruikt hiervoor 330 gram vet varkensvlees (speklap bijvoorbeeld), 1 kipfilet, een knoflookteen, ui, 1 eetlepel gemalen mosterdzaad, 1 eetlepel gemberpoeder, 1 eetlepel korianderpoeder, 1 eetlepel witte peper, 1,5 eetlepel paneermeel en 1 theelepel zout. Je voegt al deze ingrediënten (grof gesneden) toe aan een keukenmachine en maakt er een stevige consistentie van. Hier maak je vervolgens frikandellen van met behulp van huishoudfolie. De frikandellen mét folie gaan tien minuten in kokend water zodat ze gaar zijn. Zijn ze afgekoeld? Dan kunnen ze de frituur in!
Ogen, uiers, darmen… Je kent de verhalen vast wel: een frikandel zou hier vol mee zitten. Gelukkig klopt daar vandaag de dag niets van*! Wel wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van seperatorvlees: kleine restjes vlees die aan botten blijven zitten van een kip, koe of soms paard. Klinkt niet erg lekker, maar gelukkig zijn deze restjes veilig te eten. Dat betekent niet dat de frikandel gezond is. Vooral de lading saus die we er vaak bij eten, maakt de frikandel een erg vette snack. En dan hebben we het natuurlijk niet over gezonde vetten. Maar een frikadelletje op zijn tijd? Dat moet prima kunnen!
In de jaren zeventig werden er volgens Quest wel kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers in frikadellen verwerkt. Dat was destijds nog gewoon toegestaan.
Hoewel de frikandel een typisch Nederlandse snack is, is de wereldkampioen frikandellen eten toch echt een Belg. Tijdens het WK frikandellen eten in 2017 at hij er maar liefst 23 op binnen een uur tijd. Dat is zo ongeveer 1,7 kilo vlees.
Wist je dat er tegenwoordig ook frikandellenvlaaien, frikandellenpizza en zelfs frikandellen sushi te koop is? Misschien iets om te proberen op 4 februari? Jaarkalender.nl is erg benieuwd wat jij van deze bijzondere combinaties vindt. Laat je het ons weten? Totdat we volledig overtuigd zijn, genieten wij van de ‘gewone’ frikandel: met mayo, curry en een uitje natuurlijk ?.
Benieuwd naar meer van dit soort bijzondere dagen? Bekijk dan snel onze inhaakkalender!