17 december is de internationale dag tegen geweld tegen sekswerkers. Ook wel in het Engels genaamd international day to end voilence against seks workers. Wereldwijd proberen verschillende steden en sekswerkers organisaties op deze dag het bewustzijn te vergroten over het geweld waarmee sekswerkers worden geconfronteerd. Sekswerkers zijn mensen die werkzaam zijn in de seksindustrie.
Een sekswerker is een persoon die tegen betaling seksuele handelingen verricht met of voor een ander. Onder sekswerkers die seksuele handelingen verrichten met een ander vallen prostitués werkzaam binnen bijvoorbeeld raamprostitutie, prostitutie in clubs, thuisprostitutie, escortservice en straatprostitutie. Het woord sekswerker komt weg van de vertaling sexworker. Sekswerkers voorzien geheel of gedeeltelijk in hun levensonderhoud met sekswerk en kiezen vrijwillig voor dit werk. Sekswerkers richten zich soms op een specifieke doelgroep zoals fetisjisten of personen met een lichamelijke handicap. Sinds de 2-ste eeuw is er een wereldwijde bewewging van sekswerkers die zich inzetten voor sekswerkersrechten. In Nederland worden de belangen van sekswerkers vertegenwoordigd door PROUD. PROUD is een organisatie die zich in zet voor sexwerkers.
De internationale dag om geweld tegen sekswerkers te beëindigen, die voor het eerst werd waargenomen in 2003, werd opgericht door Dr. Annie Sprinkle en het Seks Workers Outreach Project USA (SWOP-USA), een Amerikaanse rechtenorganisatie voor sekswerkers. In een brief heeft Sprinkle gezegd:
Geweldsmisdrijven tegen sekswerkers worden onderrapportage, niet-geadresseerd en onbestraft. Er zijn echt mensen die het kunnen schelen wanneer prostituees het slachtoffer zijn van haatmisdrijven, geslagen verkracht en vermoord worden. Wat je ook denkt van sekswerkers en de politiek eromheen, sekswerkers maken deel uit van onze buurten gemeenschappen en gezinnen.
De rode paraplu is een belangrijk symbool voor de rechten van sekswerkers en wordt gebruikt voor evenementen die op 17 december worden gehouden. Het rode paraplu-symbool werd voor het eerst gebruikt door sekswerkers in Venetië, Italië in 2001. De Sloveense kunstenaar Tadej Pogacar werkte samen met sekswerkers om het prostituee Paviljoen en CODE RED kunstinstallatie voor de 49ste Kunstbanienale van Venetie. Sekswerkers hielden ook een straatdemonstratie, de Red Umbrellas March, om te protesteren tegen onmenselijke werkomstandigheden en mensenrechtenschendingen.
Het international Committee on the Rights of Seks Workers in Europe (ICRSE) heeft de rode paraplu in 2005 aangenomen als symbool van het verzet tegen discriminatie. Een overeenkomstige mars werd georganiseerd als slotevenement van de Europse Conferentie over sekswerk, mensenrechten, arbeid en Migratieconferentie, gehouden in Brussel, België, waaraan bijna 200 deelnemers verschenen.
De Green River Killer (Gary Leon Ridgway) had minimaal 48 vrouwen in de staat Washington vermoord voordat werd opgepakt in 2001. Uit het politieonderzoek bleek dat hij in 1982 is begonnen met het vermoorden van vrouwen. Door een DNA-test voor een ander onderzoek liep hij uiteindelijk in 2001 tegen de lamp. Ridgway vertelde de politie dat hij langs Route 99 in South King County (Washington) 75 tot 80 vrouwen heeft vermoord. Dat waren hoofdzakelijk prostituees en meisjes die van huis waren weggelopen. Uiteindelijk pleit Ridgway schuldig aan 48 moorden. Hij werd veroordeeld en kreeg meerdere keren levenslang.