Een nationaal evenement waar heel Nederland meer dan 100.000 veteranen denkt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Wij vertellen je alles over deze mooie dag.
Het begon allemaal op 29 juni 2005. De eerste Nederlande Veteranendag in Nederland. Vanaf 2009 vonden al de eerste veranderingen plaats. Toen besloot de Nederlandse regering namelijk om het op de laatste dag van juni te organiseren. Sinds 2006 is het dan ook een nationaal evenement geworden met het idee dat de dag een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor hen centraal staat.
De Veteranendag bestaat nog niet zo heel erg lang. Vorig jaar was namelijk de 16e editie. Helaas ging ook deze dag net zoals vele andere dagen in 2020 niet zoals we graag wouden zien. Het corona-virus had namelijk ook invloed op deze dag. Daarom had de organisatie ervoor gekozen om het in een aangepaste vorm te organiseren. Als gevolg van de maatregelen die op dat moment aan de orde waren. Zoals de naam laat doorschijnen staat deze dag helemaal in het teken van alle veteranen die zich ooit hebben of gaan inzetten voor ons prachtige land. Daarom stonden in het programma vier veteranen centraal. De ene veteraan had zich ingezet tijdens de heftige corona tijd en de andere had zich vijf jaar lang ingezet in NL-Indië. Iedere veteraan heeft natuurlijk zijn of haar eigen verhaal. Tijdens de Nederlande Veteranendag 2020 mochten deze vier veteranen hun verhaal vertellen en werden zij in beeldreportages getoond.
⭐️Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.
Ook dit jaar heeft het corona-virus weer invloed op deze dag. Daarom zal er dit jaar ook een aangepast programma zijn. Ondanks de te verwachten versoepelingen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag alleen een aangepast programma. Dat betekent geen nationeel defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland vier Veteranendag op afstand en voornamelijk thuis. Wel kan deze dag gevold worden voor de buis. De NOS zal aanwezig zijn in Den Haag om deze dag uit te zenden op de televisie.
Zoals je waarschijnlijk wel al gehoord hebt is het vandaag Nederlande Veteranendag om precies te zijn is het vandaag 26 juni. Een dag die elk jaar weer terug zal komen om alle veteranen te bedenken die zich nu of later in gaan zetten voor ons prachtige land. Deze mensen betekenen namelijk heel erg veel voor ons land.
In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen zoals de
Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers gegeven om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te laten zien. De Witte Anjer is dan ook het symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen. De jongeren zouden de Witte Anjer waarschijnlijk niet zo goed kennen als de oude generatie. Dat komt omdat Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft een betekenis in ons land.