Je hebt vast wel eens van het Offerfeest gehoord maar wat is het eigenlijk? Dat lees je hier.
Het Offerfeest staat ook bekend als het Grote Feest in het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. De Koran noemt echter geen naam van de zoon bij de beschrijven van dit verhaal. Het is dus nog steeds een raadsel hoe de zoon heet. Het feest wordt gevierd op de tiende dag van de bedevaart maand, de twaalfde en heiligste maand van het islamitische jaar. Het is ook de maand waarin moslims op bedevaart naar Mekka gaan. omdat een islamitische maand slechts 29 of 30 dagen telt, loopt de islamitische kalender niet gelijk met het zonnejaar.
Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet wonen er heel erg veel moslims in Turkije. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 98% van de bevolking moslim is in Turkije. 98% komt ongeveer neer op zo’n 75.460.000 mensen. Ook hier wordt dus het offerfeest massaal gevierd. In Turkije is het Offerfeest dan ook erg populair. Het is dan ook zo dat iedere moslim die er geld voor heeft een schaap koopt om vervolgens te slachten. Je denkt misschien dat het niet zoveel kost om een schaap te kopen en te slachten maar dat kost zo’n 300 euro. Best nog een boel geld dus. Het komt dan ook vaak voor dat niet iedere moslim in Turkije een schaap kan kopen om te offeren. We kunnen dan wel de conclusie trekken dat het een feest is die erg populair is in Turkije.
⭐️Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.
Zoals iedereen in Nederland weet zijn er verschillende culturen in Nederland. Moslims horen daar dan ook bij. Veel mensen vragen zich dan ook af of er in Nederland dan ook een Offerfeest gehouden wordt. Het antwoord hierop is ja, maar gaat het hetzelfde als in alle andere landen? Het antwoord hierop is nee. Vorig jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit oftewel de NVWA achter slachterijen verboden om dieren te slachten voor het Offerfeest. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar dieren te slachten in Nederland. Dit komt omdat er een behoorlijk risico zit aan het slachten van dieren. Dieren kunnen namelijk allerlei ziektes bij zich dragen die ook besmettelijk zijn voor mensen. Je wilt namelijk niet ziek worden of mensen ziek maken door de ziektes die een dier bij zich gedragen heeft. Het is namelijk wel eens voorkomen dat er een ziekte is verspreid in Nederland door dieren die ziek waren. Het is namelijk erg makkelijk om ziektes verspreiden maar het zorgen dat de ziektes weer verdwijnen is een hele klus wat wel jaren kan duren. Daarom is de NVWA ook zo scherp op alle regels en wetten rondom het slachten en vervoeren van dieren. Alles wordt namelijk geregistreerd en gecontroleerd om het verspreiden van ziektes of wat dan ook te voorkomen. We hebben het al eens meegemaakt in Nederland en dat willen wij niet nog een keer.