Nieuwjaar wordt wereldwijd gevierd, maar niet overal op 1 januari. Verschillende culturen hebben hun eigen kalender en unieke tradities om het nieuwe jaar te vieren. Deze alternatieve vieringen wereldwijd hebben vaak een bijzondere betekenis. Denk bijvoorbeeld aan het Chinese Nieuwjaar of het Songkran-festival in Thailand.
Het Chinese Nieuwjaar, ook wel het Lentefestival genoemd, volgt de maankalender en valt ergens tussen 21 januari en 20 februari. Deze alternatieve nieuwjaarsvieringen zijn de belangrijkste feestdagen in China. Deze dagen worden ook gevierd in andere landen met grote Chinese gemeenschappen, zoals Maleisië, Singapore en Indonesië. Families komen samen om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Voorafgaand aan de viering wordt het huis grondig schoongemaakt om ongeluk en negativiteit weg te vegen.
Tijdens het festival draait alles om geluk, voorspoed en familie. Rode decoraties zijn overal te vinden, omdat deze kleur als brenger van geluk wordt beschouwd. Kinderen ontvangen rode enveloppen gevuld met geld, een traditie die symbool staat voor een goed begin van het jaar. Ook de traditionele draken- en leeuwendansen zijn een spectaculair gezicht, bedoeld om boze geesten te verjagen en geluk aan te trekken. De festiviteiten eindigen met het Lantaarnfestival, waarbij talloze lampionnen worden losgelaten.
In Thailand wordt het nieuwe jaar gevierd tijdens Songkran, dat elk jaar van 13 tot 15 april plaatsvindt. Dit Thaise Nieuwjaar is een belangrijk feest dat oorspronkelijk een boeddhistische betekenis had, maar tegenwoordig bekendstaat om de grote watergevechten. Songkran markeert het einde van het droge seizoen en het begin van de regentijd. Daarom draait het feest vooral om water.
Deze alternatieve nieuwjaarsvieringen begint met rituelen zoals het schoonmaken van boeddhabeelden en het brengen van offers aan tempels. Veel mensen bezoeken hun familie. Op straat worden evenementen georganiseerd waarbij mensen elkaar natgooien met emmers, waterpistolen en slangen.
Het Joodse Nieuwjaar, Rosh Hashanah, wordt gevierd in september of oktober en markeert het begin van de joodse kalender. In tegenstelling tot uitbundige feesten zoals Songkran, is Rosh Hashanah een tijd van reflectie en spiritualiteit. Deze alternatieve nieuwjaarsvieringen beginnen met gebeden en muziek gespeeld de sjofar, een soort ramshoorn.
Traditionele gerechten zoals appels gedoopt in honing, een symbool voor een zoet en voorspoedig Nieuwjaar, zijn belangrijk. Ook het delen van een challahbrood, dat de cyclische aard van het leven vertegenwoordigt, is een belangrijk ritueel. Het is een feest dat rust en verbondenheid benadrukt.
Hoewel Diwali, het hindoefeest van licht, vaak in oktober of november valt, wordt het door sommige gemeenschappen ook als een nieuwjaarsviering beschouwd. Dit vijfdaagse festival markeert de overwinning van het licht op de duisternis en goedheid op kwaad. Families maken samen hun huizen schoon en versieren deze vervolgens met olielampen en gekleurd rijstpoeder.
Tijdens Diwali komen gezinnen samen om te bidden tot Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met vuurwerk, feestelijke familiemaaltijden en het uitwisselen van geschenken. Deze alternatieve nieuwjaarsvieringen staan voor hoop en is zowel een spiritueel als feestelijk moment.