Op zaterdag 25 januari 2020 is het nieuwjaarsfeest van de Chinezen gestart. Op deze datum is namelijk het Chinese jaar van de Rat, het jaar Huangdi 4717, ingegaan.
De rat is de laatste horoscoop op de dierenriem. Na het jaar van de rat begint de dierencyclus weer opnieuw. Mensen die geboren zijn in 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 en 2020 staan in het teken van de Rat. Dit jaar is voor hen dan ook hun Ben Ming Mian, oftewel hun sterrenbeeld jaar.
In tegenstelling tot voorgaande jaren van de Rat, is 2020 geen prettig jaar voor mensen geboren in het teken van de Rat. Volgens de Chinese mythologie staat 2020 namelijk in teken van de god ‘Tai Sui’. Naar ‘Tai Su’ wordt ook wel gerefereerd als de ‘Hemelse Generaal’. Deze zou volgens traditie voor ongeluk zorgen. Geen zorgen, mocht je in het teken van de Rat geboren zijn, dan brengt dit jaar niet zozeer ongeluk maar ‘wijze levenslessen’ met zich mee.
De Chinezen vieren Chinees Nieuwjaar op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Deze eerste dag wordt bepaald aan de hand van de nieuwe (en soms derde) maan na het wintersolstitium. Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China, maar ook in Taiwan en veel Chinatowns wereldwijd gevierd.
Het Chinese Nieuwjaar kent vele tradities. Zo is het gebruikelijk om schulden af te betalen, nieuwe kleren te kopen en het huis schoon te maken. Er wordt een groot feestmaal bereid dat samen met de familie en vrienden in hun jiaxjang wordt gegeten. Tevens worden vele goden geëerd tijdens het Chinese Nieuwjaar. De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een spectaculair festival uit met zang, dans, circusacts en cabaretvoorstellingen.
De kleur rood staat tijdens deze gebruiken centraal. Zo geven mensen elkaar cadeaus ingepakt in rood cadeaupapier. Ook wordt er in rood papier verpakt vuurwerk afgestoken en worden er draken- en leeuwendansen gehouden. Huizen, restaurants en andere gebouwen worden rood versiert en mensen trekken rode kleding aan.
Het meest bekende gebruik van Chinees Nieuwjaar is waarschijnlijk het Chinese vuurwerk. De traditie van het afsteken van (rood) vuurwerk komt voor uit de legende van Nian. Volgens de overleveringen was Nian een mensetend roofdier uit het oude China, die geruisloos huizen binnen kon dringen. Al gauw leerde men dat Nian bang was voor hard geluid en de kleur rood. Nian werd al gauw verdreven met explosies, vuurwerk en het gebruik van de kleur rood in huis.
De viering van het Chinees Nieuwjaar in 2020 is anders verlopen dan verwacht. Door een uitbraak van het coronavirus in de stad Wuhan is China in quarantaine gezet. Dit heeft tot gevolg dat op vele plekken het nieuwjaarsfeest niet of nauwelijks is gevierd. Dit ook omdat mensen minder of niet konden reizen. In Chinatowns over de gehele wereld is wel rekening gehouden met de crisissituatie in China en omliggende landen, maar is het feest alsnog uitbundig gevierd.