Komt het voor dat je een hele dag lang niet op internet browset? Dat je niets opzoekt op Google, niet je laatste updates checkt? Waarschijnlijk maak je dagelijks gebruik van het wereldwijde web. We kunnen niet meer zonder! Op 1 augustus is het tijd om stil te staan bij deze tool die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Lange leve www!
Pas als het er niet is, besef je hoeveel je het gebruikt. Of dat je er eigenlijk van afhankelijk bent. Het gebeurt gelukkig weinig, maar als je niet meer kunt surfen op het web omdat er een internetstoring is, snap je hoe belangrijk toegang tot het wereldwijde web is. Zeker in een tijd van social distancing is contact via het internet essentieel om toch in contact te blijven met vrienden en familie.
De vraag dringt zich op of internet en het World Wide Web hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Om te beginnen is internet ouder dan het wereldwijde web. Je zou kunnen zeggen dat het wereldwijde web een instrument is dat gebruikers hebben als ze verbonden zijn met het internet. Internet verbindt wereldwijd computernetwerken, terwijl World Wide Web verwijst naar de online inhoud die toegankelijk gemaakt wordt. Dus via jouw device kun je via internet toegang krijgen tot die grote brok informatie genaamd het World Wide Web.
Het World Wide Web werd geboren in 1989, toen Tim Berners een manier bedacht om met collega’s te communiceren via hyperlinks.
In 1992 werd de uitdrukking ‘surfing the net’ bedacht. Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Jean Armour Polly. Zij publiceerde een serie artikelen met de titel ‘Surfing the internet’.
In 1993 waren er wereldwijd slechts 50 servers. Datzelfde jaar groeide dat aantal uit tot zo’n 500. In datzelfde jaar werd aangekondigd dat het World Wide Web voor iedereen gratis toegankelijk moest zijn.
In 1994 ontstonden er zoekmachines om de content op deze servers te doorzoeken. Een van de eerste grote zoekmachines was Yahoo!
Eigenlijk vieren we elke dag het wereldwijde web. We maken er namelijk dagelijks gebruik van: we zijn online, posten selfies, zijn actief op Facebook, houden videogesprekken, synchroniseren foto’s, we shoppen en nog veel maar. Maar waarschijnlijk sta je er niet elke dag bij stil. Dit gebeurt allemaal gedachteloos. Sta eens een dag lang stil bij wat het World Wide Web voor je betekent.
De beste manier om stil te staan bij het World Wide Web is door te bedenken hoe het zou zijn zonder. Wat zou je allemaal niet kunnen doen als je geen toegang had tot internet? Je zult ervan schrikken hoeveel je ongemerkt gebruik maakt van deze handige tool.
Er is sinds de jaren 90 veel veranderd. En het wereldwijde web blijft veranderen. Waarschijnlijk zijn er nu functies die je nog niet kent en gebruikt. Tijd dus om eens te kijken wat het wereldwijde web je nog meer te bieden heeft. 1 augustus is een dag om stil te staan bij het World Wide Web, het instrument dat elke dag zo veel invloed heeft op je leven!
⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.