December staat weer voor de deur en dat betekent Sinterklaas, kerst en oudjaarsavond. Wanneer we denken aan december, dan denken we vaak aan gezelligheid, feest en gezellig samenkomen met vrienden en familie. Wil jij dit jaar op tijd zijn voor al jouw Sinterklaas, kerst, of oudejaarsavond inkopen? Dan gebruik je onze handige inhaakkalender om altijd op de hoogte te blijven van wat er de komende weken te wachten staat.
Heb jij je weleens afgevraagd waar de naam december eigenlijk van komt? De naam is afgeleid van het Latijnse decem. Dit stond voor tien. Ondanks dat december op de Gregoriaanse kalender, de kalender die wij op de dag van vandaag nog steeds gebruiken, de twaalfde maand van het jaar is, was dit voorheen de tiende maand van het jaar. December heeft verschillende bijnamen. Zo noemen we het vaak de donkere maand, de kerstmaand, de wintermaand en de sneeuwmaand. Vooral de donkere maand is erg accuraat. Op 22 december is het namelijk de kortste dag van het jaar. Ondanks dat de benaming ‘de donkere maanden voor kerst’ vaak een depressieve toon heeft, mogen we van geluk spreken dat we deze donkere dagen veel met vrienden en familie kunnen spenderen. Zo worden de korte en koude dagen toch een stuk fijner.
De maand december wordt afgetrapt met het eerste feest, namelijk Sinterklaas. In november is Sinterklaas Nederland binnengekomen op de stoomboot. De kinderen hebben de weken erna netjes hun schoen gezet, wetende dat het beloond wordt op pakjesavond. Pakjesavond valt op de avond van 5 december. Deze avond staat, zoals we kunnen verwachten, in het teken van cadeautjes en verrassingen. Families en vrienden komen samen, er wordt gegeten, er wordt gesmuld en er wordt gelachen. Vaak liggen kinderen de nacht voor 5 december wakker van alle spanning, wetende dat ze de volgende dag cadeautjes van Sinterklaas krijgen en wellicht zelfs Sinterklaas of de hulppieten in het echt zal zien.
Pakjesavond is net achter de rug en we kunnen weer door naar het volgende feest, namelijk Kerst. Hoewel kerst pas op 24 december gevierd wordt, beginnen de voorbereidingen al op tijd. Wat wordt het kerstmenu van dit jaar? Wat moet er in huis worden gehaald? En waar wordt het kerstdiner dit jaar gehouden? Daarnaast moet ook de kerstboom opgezet worden. Het is alle voorbereiding meer dan waard want op kerstavond, eerste kerstdag en/of tweede kerstdag kunnen we genieten van een heerlijke dag die in het teken staat van samenkomen en voor elkaar zorgen. De populariteit rondom kerst wordt steeds groter. Hoe voorheen kerst vooral met de directe familie gevierd werd, spenderen we het nu ook graag met onze vrienden. Daarom hoor je steeds vaker dat mensen zelfs een derde kerstdag eraan vastplakken.
De feestelijke maand van december wordt, letterlijk en figuurlijk, met een knal afgesloten. Op oudejaarsavond vieren we namelijk de jaarwisseling. Zodra de klok 12 slaat wordt het nieuwe jaar ingeluid met veel vuurwerk en de knal van champagne. Ondanks dat het afsteken van vuurwerk niet overal meer is toegestaan, kunnen we gelukkig nog steeds genieten van de geplande vuurwerkshows die door gemeenten zelf worden georganiseerd. De oliebollen mogen op deze avond ook zeker niet ontbreken. En de restjes van alle oliebollen, hapjes en drankjes? Die worden lekker op nieuwjaarsdag opgegeten wanneer de families bij elkaar komen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Kerst is een christelijk feest dat echt is uitgegroeid tot een van de grootste commerciële feesten van het jaar. Door het hele land wordt er op deze avond kerst op zijn eigen manier gevierd. De een viert het religieuzer dan de ander, maar bijna iedereen geniet deze avond van een feestelijke avondmaaltijd met vrienden of familie.
Kerstmis gaat officieel van start op de avond van 24 december. Deze avond noemen we ook wel kerstavond. Deze dag wordt gevolgd met eerste kerstdag op 25 december. Op deze dagen vieren we de geboorte van Jezus Christus. Op kerstavond wordt er in de kerk een speciale kerkdienst gegeven die op de ochtend van de eerste kerstdag wordt opgevolgd. Hoewel kerst in zijn essentie een religieuze feestdag is, wordt er door de kerk vaak stilgestaan over meer dan het christendom. Er wordt tijdens kerst gevraagd om aan de medemens te denken. Er wordt gevraagd om stil te staan over de kerstgedachten, hoe we voor elkaar klaar kunnen staan en waarom we elkaar met respect moeten behandelen. Veel mensen komen alleen op kerst naar de kerkdienst. Het heeft zeker iets magisch. De kerk is versierd met kerstdecoratie, het koor staat bij het altaar te zingen en alle bezoekers hebben op deze drukke dagen tijd vrijgemaakt om bij elkaar te komen.
Kerstavond is in veel landen de belangrijkste kerstdag. In Portugal wordt bijvoorbeeld op kerstavond het grote kerstdiner georganiseerd en op eerste kerstdag wordt er overdag genoten van alle restjes. In Nederland ligt de focus net wat anders. De meeste families of vrienden vieren kerst vooral op eerste en/of tweede kerstdag. Het maakt deze dagen niet uit wat jouw connectie met het christendom is, voor veel mensen draait het vooral om het samenkomen en het gezellig binnen zitten met de mensen waar ze om geven.
Op kerst komen families en vrienden samen om te genieten van elkaars gezelschap. De traditie is om een mooi kerstdiner te voorzien op tafel. Hoe dit kerstdiner eruit ziet verschilt heel erg per familie of gezin. Vaak ligt er een focus op duur vlees, zoals wild konijn of een mooi stuk bief. Veel huishoudens kiezen er tijdens de kerst ook voor om te gourmetten. Het bereiden en eten van kleine porties aan tafel zorgt ervoor dat zowel jong en oud lekker de hele avond door kunnen tafelen.
Het is niet te ontkennen dat kerst gemoderniseerd is. Hoe het voorheen een feestdag was die in het teken stond van goed eten en drinken en samenkomen, is het nu uitgegroeid tot een feest waar het ook draait om cadeautjes. Vooral in Amerika ligt er een focus op de kerstman tijdens kerstmis. De Kerstman is geïnspireerd op Sinterklaas. Samen met zijn hulp elfjes woont hij op de Noordpool en vliegt hij met zijn rendieren het hele land door om kinderen op kerstavond pakjes te bezorgen. De groei van deze traditie heeft ervoor gezorgd dat kerst voor de meeste winkels en commerciële bedrijven een van de beste verkoopmomenten van het jaar is. Er wordt nu namelijk niet alleen meer geïnvesteerd in een duur stuk vlees of dure wijn, maar ook aan het aanschaffen van spellen, kleding, en andere cadeautjes. Verschillende huishoudens in Nederland pakken deze commerciële kersttraditie aan op een kleinere schaal, namelijk met secret santa, oftewel surprise.