In 2025 wordt een reeks belangrijke wetgevingen van kracht. Het zijn wetswijzigingen die zowel bedrijven als consumenten raken. Daarom is het zeker dit jaar belangrijk om goed op de hoogte te zijn. We zetten de belangrijkste wetswijzigingen van 2025 en de data waarop de wetten ingaan, voor je op een rij.
Per 1 januari 2025 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd. Het nieuwe loon stijgt naar €14,06 per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Deze verhoging is onderdeel van een breder beleid van de regering. Zij willen hiermee de koopkracht van de Nederlandse bevolking verbeteren en armoede verminderen. De verhoging kan een belangrijke impact hebben op de loonkosten voor bedrijven. Tegelijkertijd geeft dit een boost aan het besteedbaar inkomen van veel huishoudens. Heeft jouw bedrijf veel werknemers in lage loonschalen? Dan moet je de loonkosten van je medewerkers mogelijk aanpassen om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.
De thuiswerkvergoeding stijgt naar 2,40 euro per dag per werknemer. Daardoor kunnen werknemers hun thuiswerkers een hogere belastingvrije vergoeding geven. Deze verandering is een reactie op de toename van thuiswerken sinds de coronapandemie. Het stelt werkgevers in staat om werknemers beter tegemoet te komen in de kosten van het thuiswerken. Zoals voor elektriciteit, internet en andere thuiswerkkosten. Het is een duidelijke stap om thuiswerken verder te normaliseren en hybride werkmodellen verder te stimuleren.
Een opvallende wijziging die de gokindustrie raakt, is het verbod op shirtsponsoring. Vanaf de zomer vakantie van 2025 (1 juli om precies te zijn) mogen gokbedrijven geen sportteams meer sponsoren door hun logo’s op shirts te plaatsen. Dit is een belangrijke maatregel die moet zorgen voor een striktere scheiding tussen sport en kansspelen. De kans op verslaving kan door advertenties in de sport steeds groter worden. Deze nieuwe wetgeving is erop gericht om kwetsbare groepen beter te beschermen. Er zijn namelijk ook nog veel mensen die cruks omzeilen. Het verbod kan grote gevolgen hebben voor de inkomsten van sportclubs. Vooral voor clubs die afhankelijk zijn van sponsordeals met casino’s en gokwebsites. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbalclubs als AJAX, Feyenoord en AZ, die eerder allen in zee gingen met aanbieders van kansspelen als (hoofd)sponsor van hun club. Voor gokbedrijven betekent het dat ze per 01 juli 2025 op zoek moeten naar alternatieve manieren om hun merk te promoten.
Vanaf 2025 krijgen gemeenten de bevoegdheid om zogenaamde zero-emissiezones in te voeren. In zulke zones hebben alleen voertuigen met een lage of geen uitstoot toegang. Dit heeft vooral gevolgen voor ondernemers die met vervuilende voertuigen werken. Zoals oudere bestelwagens en vrachtwagens. De invoering van deze zones is onderdeel van de bredere strategie van Nederland om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast willen ze zo de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden verbeteren. Ondernemers die afhankelijk zijn van transport in en rondom grote steden zullen moeten investeren in duurzamere voertuigen. Ze kunnen eventueel ook hun bedrijfsvoering aanpassen om de wetgeving na te leven.
Vanaf januari 2025 moeten pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en buitenschoolse opvang voldoen aan strengere taaleisen. Medewerkers moeten de Nederlandse taal op minimaal niveau B2 beheersen. Deze wijziging is bedoeld om de kwaliteit van de zorg voor kinderen te verbeteren. Bovendien willen ze hiermee zorgen voor een betere communicatie tussen medewerkers, ouders en kinderen. Het kan een uitdaging zijn voor de sector. Deze kampt namelijk al met een tekort aan personeel. Bedrijven in de kinderopvang zullen moeten investeren in opleidingen en taalcursussen om hun medewerkers te ondersteunen in het halen van het vereiste taalniveau.
De overheid zal per 2025 verplicht zijn om duurzaam inkopen te doen voor alle overheidsinstellingen. Dit betekent dat alle aanbestedingen van de overheid alleen nog maar uitgevoerd mogen worden door bedrijven die aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen. Deze wijziging zal bedrijven stimuleren om hun processen en producten duurzamer te maken. Dit biedt kansen voor bedrijven die al actief zijn in de duurzame sector. Bedrijven moeten in 2025 hun productieprocessen, productontwikkeling en leveranciersketens verduurzamen. Alleen zo komen ze nog in aanmerking voor overheidsopdrachten.
In 2025 worden de huurprijzen van sociale huurwoningen bevroren. Dit betekent dat de huurprijzen voor deze woningen niet meer mogen worden verhoogd gedurende een bepaalde periode. Dit mag alleen nog als de eigenaar de woning heeft verbouwd of verbeterd. Met deze maatregel moeten de huren betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen. Woningcorporaties en verhuurders moeten hierdoor hun bedrijfsmodellen aanpassen om winstgevend te blijven. Het biedt huurders wel meer zekerheid op het gebied van hun woonlasten.
Vanaf 2025 worden de regels rondom het verstrekken van leningen door banken en andere financiële instellingen strenger. Dit komt doordat de overheid wil zorgen voor meer transparantie en consumentenbescherming in de financiële sector. Banken moeten strengere eisen stellen aan kredietbeoordelingen. Daarnaast moeten ze duidelijkere informatie verstrekken aan consumenten over de kosten van leningen. Deze verandering is bedoeld om het aantal onterechte of risicovolle leningen te verminderen. Consumenten worden zo beschermd tegen overmatige schulden.
2025 wordt een jaar van ingrijpende wetgevingsveranderingen. Deze zullen invloed hebben op verschillende sectoren. Ook de manier waarop bedrijven hun activiteiten uitvoeren zal veranderen. Ondernemers zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe regels om niet in de problemen te komen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen. Onderneem tijdig actie om te voldoen aan de wetgeving, en noteer de belangrijkste data alvast in je agenda.