Vandaag: zaterdag 7 september 2024, Week 36
ek voetbal kampioen

De Europese Kampioenschappen voetbal, kortweg het EK, zijn een van de meest belangrijke toernooien in de Europese voetbalscène. Sinds de eerste editie in 1960 hebben landen over het hele continent gestreden om de felbegeerde trofee. In dit artikel lees je over de top 3 landen die het EK de meeste keren hebben gewonnen en over de grote winnaar van 2024: Spanje.

Spanje

Spanje heeft de Europese Kampioenschappen vier keer gewonnen, in 1964 en dan weer in 2008 en 2012, en als laatste natuurlijk in 2024. Die laatste drie overwinningen waren bijzonder indrukwekkend, want het Spaanse elftal, onder leiding van Vicente del Bosque en Luis de la Fuente, was bijna onstuitbaar.

Met sterspelers als Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Iker Casillas, Nico Williams en 16 jarige Lamine Yamal domineerde Spanje het voetbal in Europa. Die overwinningen legden de basis voor een gouden generatie die het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika ook op hun naam wist te schrijven. Spanje behoort zeker tot de top 3 landen die het EK de meeste keren gewonnen hebben.

Duitsland

Met drie Europese titels op hun naam (1972, 1980 en 1996) staat Duitsland op de tweede plaats in de lijst. Het land heeft vele beroemde voetbalclubs en een onmiskenbare uitmuntendheid op het EK. De Duitsers hebben altijd een team gehad dat zowel technisch als tactisch sterk was. 

Het toernooi van 1996 in Engeland, onder leiding van bondscoach Berti Vogts, was bijzonder speciaal. Het winnende doelpunt tegen Tsjechië kwam van Oliver Bierhoff in de verlenging. Die overwinning bezorgde Duitsland hun derde Europese titel. Duitsland is een van de top 3 landen die het EK de meeste keren hebben gewonnen.

Frankrijk

Frankrijk, met hun twee overwinningen in 1984 en 2000, heeft ook een plekje in deze lijst verdiend. In 1984 was het toernooi in Frankrijk zelf. Onder leiding van Michel Platini, die ook topscorer van het toernooi werd, speelde het Franse team een stijlvol en overtuigend voetbal.

Ze wonnen alle wedstrijden en versloegen Spanje in de finale met 2-0. In 2000, in België en Nederland, was het opnieuw Frankrijk dat de beste was. Met spelers als Zinédine Zidane, David Trezeguet en Thierry Henry, werd het een onvergetelijk toernooi. Het was een team dat zowel technische klasse als vechtlust uitstraalde. De Fransen maken daarom ook deel uit van de top 3 landen die de meeste keren het EK gewonnen hebben. Ze delen de derde plaats echter met Italië, die het EK in 1968 en 2021 wonnen.

De winnaar van 2024: Spanje

En dan zijn we aangekomen bij het EK van 2024, waar Spanje als grote favoriet werd gezien. Na een aantal succesvolle kwalificatiewedstrijden en met een team vol talent, was de verwachting dat Spanje zou strijden om de titel. En jawel, in de finale van 2024 zette Spanje zijn stempel.

Onder leiding van coach Luis de la Fuente en met sterspelers zoals Pedri en Gavi, speelde Spanje een schitterend toernooi. Ze lieten zien dat ze nog steeds een krachtpatser zijn in het Europese voetbal. De Spanjaarden hebben het EK 2024 gewonnen, en zijn daarmee de koploper van de top 3 landen die het meeste keren het EK gewonnen hebben.

De top 3 landen die het meest hebben gewonnen

Samenvattend, de landen die het EK het meest hebben gewonnen zijn Duitsland, Spanje en Frankrijk. Deze drie landen hebben niet alleen de meeste overwinningen op hun naam staan, maar hebben ook een rijke geschiedenis in het toernooi. Spanje, als winnaar van het EK 2024, voegt zich nu bij deze eliteclub. Het blijft fascinerend om te zien hoe deze landen blijven domineren in het Europese voetbal. Wie weet wat de toekomst nog zal brengen voor deze top 3 landen die het EK de meeste keren gewonnen hebben.

Duizenden artiesten in schitterende kostuums betreden het Sambadrome en tonen hun passie en energie in een parade die miljoenen mensen over de hele wereld in vervoering brengt. Bovendien is er met honderden straatfeesten en bals genoeg te doen voor iedereen.

Klik hier voor het speelschema van de Eredivisie.

*Afbeelding bron: www.freepik.com

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.