Waarom vieren we de dag voor Valentijnsdag als Wereld Radio Dag? En wat heeft UNESCO daar mee te maken? Je leest alles over Wereld Radio Dag (World Radio Day) op jaarkalender.nl
Vanaf het oprichten van de United Nations Radio op 13 februari 1946 heeft de Verenigde Naties ervoor gezorgd dat objectief nieuws en feiten wereldwijd bereikbaar zijn voor alle mensen. Het gebruik kunnen maken van dit medium is van grote waarde gebleken. En daarmee zorgt het al generaties lang voor een brede verspreiding van onafhankelijke informatie en van vrijheid van meningsuiting. Deze dag viert de diversiteit van alle volkeren in de wereld en vormt een markeerpunt in de geschiedenis, maar ook een baken voor de toekomst. Om overal in de wereld te kunnen luisteren naar betrouwbare gebeurtenissen via de radio is een cadeau voor iedereen, dus ook voor jou!
De radio is van oudsher de belangrijkste informatieverstrekker. Simpelweg door het feit dat het overgrote deel van de wereldpopulatie een radio tot zijn beschikking heeft. Het besef van waarde voor deze vorm van verspreiding van informatie heeft ertoe geleid dat, in 2011, de UNESCO de datum van oprichting officieel heeft uitgeroepen tot World Radio Day. UNESCO, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, heeft met het invoeren van de International Radio Day ervoor gezorgd dat er jaarlijks wereldwijd extra aandacht wordt gegeven aan het belang van dit medium.
Als lid van de Verenigde Naties erkent en steunt Nederland de Internationale radiodag als belangrijke datum. Deze dag wordt bij ons ook wel Wereld radio dag genoemd. Jaarlijks heeft deze Internationale radio dag een ander thema. In 2022 is het internationale thema: Radio and Trust. Hier is voor gekozen omdat de radio als een van meest betrouwbare bronnen van informatie wordt gezien.
De laatste jaren is duidelijk geworden dat de vele vormen van sociale media, podcasts en internet voor een breder aanbod van nieuws zorgen. Doordat deze platforms snel en toegankelijk zijn voor iedereen hebben ze een vaste plaats als medium gekregen. Echter, de radio heeft wereldwijd niets ingeleverd aan populariteit en trekt nog altijd de meeste luisteraars. De radio bewijst op deze manier al jarenlang zijn vaste waarde en is daardoor nog altijd de onbetwiste nummer 1 in het lijstje van aanbieders. Hieruit blijk wel dat de wereld radio dag nog steeds een maatschappelijke functie heeft en daardoor een belangrijke datum is om te blijven vermelden op elke kalender.
Elk jaar zijn er ontelbare datums van speciale dagen, vakanties, evenementen en andere informatie waar je rekening mee wilt houden. Via www.jaarkalender.nl kan je alle data in je persoonlijke jaarkalender zetten die voor jou belangrijk zijn. Ook houden wij een inhaakkalender voor je bij. Handig, bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor je eigen social media. Of om terugkerende momenten waar je over kunt praten met bekenden om je heen. Voorbeelden hiervan zijn de maancyclus of Black Friday.
Kortom, wil je de wereld radio dag voortaan niet meer vergeten? Gebruik dan de volgende links om ze toe te voegen in je persoonlijke jaarkalender
⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.